Ett par dagar i Milano


fick avsluta vår roadtrip i Italien. Tio dagar på hemmaplan och så var det dags för nya äventyr. Nu fick min lilla röda pärla komma ut, var på tiden tyckte han, bilar måste rulla för att må bra och det blev drygt 370 mil. Raka vägen genom Sverige, 95 årsfirande hos svärmor och sen styrde vi upp genom Norge, ett av våra favoritländer. Första stopp blev på Lysebu Hotel, norr om Oslo, lite ovanför Holmenkollen. Härlig miljö och mycket god middag…samt en utsikt som satte fantasin i rörelse.

Bergen nästa och vi började vår kringelikrokiga  väg över Hardangervidda. Här härskade det vita, kalla och vackra, trots att almanackan viskade vår.

Tänk att snö och is kan vara så fascinerande, även för en född norrbottning. Snövallarna var 3-4 meter på sina håll och gigantiska snöslungor stod uppställda och väntade på mer röjning. Någon picknick blev det inte, då temperaturen sjönk med höjdmetrarna…-1 som värst och det kändes inte helt lugnt med sommardäck. Men, det gick bra och fram till Bergen kom vi. Bodde mitt i centrum och vandringarna blev många och långa under de närmaste tre dagarna.

Bergen är en mysig stad, som jag inte har besökt på många år. Vi har pratat om det, men där har det stannat, tills nu. Bryggen är ett självklart mål med sina färgglada hus och roliga ateljéer. Härligt med alla små barer och restauranger längs vattnet och många stora, stora båtar, eller små skepp kanske? Sitta med en Aperol Spritz i solen och studera folklivet, ja, det går lika bra i Norge som i Italien…bara lite kallare.

Bergbanan åkte vi med, förstås, och ja, utsikten var slående. Lite för mycket tingeltangel, men vi fokuserade på de roliga och söta getterna istället. Vi parkerade i Grieggaraget, dock inget museibesök.

Fascinerande gatumålningar!

Som sagt, Bergen är en sevärd stad, men vägen dit gör en lätt trött. Smalt, krokigt och tunnel efter tunnel, som det är i hela Norge iofs. Nu styrde vi mot nordöst, mot Herangtunet Boutique Hotel och vår GPS fick frispel. Fram kom vi dock och här var det häftigt! Stora timmerhus mitt i skogen, individuella rum med tema, vi hade rum Norwegian och maten, ja den var helt bedårande, mmm! IMG_1463 kopiera

Här hade vi kunnat stanna några dagar, men tiden och Trondheim kallade. Upptäckte när vi kom till Trondheim att jag glömt mitt fina nattlinne med pingviner, från Nya Zeeland, snyft, men det kommer på posten, tack för det! Trondheim nästa och återigen mitt i city, på hotell Bakeriet. Intressant historia som vi tog del av via en liten fotoutställning.

Nidelva går som en röd tråd genom Trondheim och där måste man förstås strosa, både en och två gånger. Nidarosdomen är imponerande, gick dock inte in, för fullt, så vi nöjde oss med utsidan.

Några fina dagar och så styrde vi ännu längre österut, hemåt via Storlien och Åre, en natt i Strömsund och ja, snart på väg igen.

Kategorier:Okategoriserade

6 kommentarer

 1. Vilken vacker natur och vilka fantastiska platser ni besökte på er tur med Lilla röda Pärlan. Och visst går det väl lika bra att studera folklivet i grannlandet som söderut. Alltid lika fascinerande.
  Jag tror många glömmer det vi har omkring oss här uppe i Norden och enbart siktar näsan söderut när man tänker semester. Särskilt nu efter pandemin när ALLA ska ut i världen igen. Nu när det är fritt fram att komma in i Norge tänker vi oss också att se oss omkring lite mer. Får se vad vi hinner med i sommar.
  Det är SÅ härligt att läsa om dina resor igen. Det värmer hjärtat väldigt mycket ❤
  Allt gott till dig. Nu ska jag läsa om dina andra resor. Börjar i nutid och bläddrar lite bakåt 🙂
  Kram

  Gilla

  • Du är då för gullig!
   Det är alltid lika roligt att läsa dina kommentarer, jag blir glad och varm i hjärtat.
   Om ni kommer iväg på en Norgetur måste jag verkligen rekommendera Herangtunet, som jag skrev om. Tror, eller är ganska säker på att det skulle passa er båda, hur mysigt som helst…och maten!!!
   Kramen till dig och som sagt…åk till Norge!

   Gilla

 2. Vilken härlig och glad läsning! Och med fantastiska bilder.
  Jag är ju halvnorska och har förr spenderat mycket tid runt om i Norge. i olika delar. och bodde periodvis utanför Lillehammer. Att nu ha sett dina vakcra bilder och följt med via dem och texten så blir jag så sugen på att ta en tur. Har inte varit i Norge sedan 2009 och då blev det en tur längs stora delar av norska kusten upp till polcirkeln.
  Bergen är ju en pärla och än finare är det här om vädret är soligt.
  Tack för både fina tips och för turen. Och Gertie, jag är så glad att du är på resande fot igen.
  Ser fram emot din nästa tur.
  Varm kram.

  Gilla

  • Förstår att du längtar tillbaka till vårt vackra grannland, jag längtar också dit, trots att jag inte är halvnorska som du. Har du inte varit där sen 2009 så börjar det vara på tiden, tycker jag. Ett ställe som jag tror att du skulle gilla är Herangtunet, skrev några rader om det och det är verkligen besöksvärt.
   Har läst om din ”jobbtur” i Bohuslän och även dit längtar jag av och till, speciellt under ytan även om det var länge sedan.
   Kramen till dig och ha en fortsatt fin resa på bästkusten.

   Gilla

 3. Nidelven stille så vakker du er … svingete veier og tunneler …. Du rieser i den lilla Röde bilen på sommerdekk …
  Gleder meg over å se dine bilder med Gertietouch og att du reiser igjen!
  Snö och is ÄR, du kan tro jag saknar det här i stort sett vinterfria länet!
  Jag har löst kommentera problemet med att skaffa mig en ny mailadress 🙂
  Här är nu tavlor utvalda och sista handen läggas på det förberedande innan avfärd och frakt till utställningslokalen i morgon, hänga på torsdag och vernissage på lördag. Denna gång med två vänner i måleriet 🙂
  Ha det gott Gertie!
  Sommarkram

  Gilla

  • Hej Tove, så roligt att se dig här igen!
   Förstår att du har mycket nu, det är ju alltid så på sluttampen. Jag håller tummarna och lovar att tänka på dig på lördag, inte så tokigt med två vänner som stöd…eller?
   Jodå, det var härligt att vara på tur igen och som vanligt hinner jag knappt hem, innan nya planer tar form. Har en väldig längtan till Afrika och djuren, men det får nog vänta lite till, Arlanda känns inte så där jätteroligt just nu.
   Stora kramen till dig och lyckospark förstås!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: