Then We Take Berlin…


Jodå, men var börjar man? Femton år sen sist och inte lika lättrörliga som då. Att vandra är halva, eller kanske hela nöjet och Berlin är gåvänligt till och med för oss. Nu hade maken, trots mina protester skickat efter Berlin Welcome Card, en kombinerad biljett för S och U-bahn samt vissa inträden. Första dagen fick dock småbenen jobba, när vi strosade runt i Mitte och Alexanderplatz. IMG_1545 Tvtorn

TVtornet låg ett stenkast från vårt hotell, så även Brandenburger Tor och Förintelsemonumentet. Att strosa sakta och försöka ta in historien, det är svårt och hjärtat får sig en törn, dock mycket intressant och lärorikt.

Reichstag med sin spektakulära glaskupol fick inget besök denna gång, däremot Museumsinsel och Unter den Linden. 

Dag två stod East Side Gallery på programmet och vi åkte till Ostbahnhof för att sen strosa längs muren vid Spree, där 160 målningar av konstnärer från hela världen, berättar om stadens mörka förflutna.

Baksidan av muren, ner mot floden är avsatt för Graffitti och förhoppningen vore ju att den kunde hålla sig där…men, men alltid någon måste ju passa på att sätta sitt avtryck på någon annans verk…så tråkigt både för konstnären och publiken.

Dagen var varm och lite sol gjorde tillvaron behaglig. Vi tog en vätskepaus nere vid Spree och betraktade tre polisbåtar som draggade efter något…vad, kan man bara gissa.

Strosade tillbaka längs Holzmarktstrasse och här hittade vi Holzmarkt. Kände inte till området, men nu har jag läst på och intressant är det.

Det startade med Bar25, en alternativ klubb som växte till ett multimiljonbolag. Området bebos av entreprenörer, konstnärer och är en del av Berlins urbana Subkultur. Läste om det på www.holtzmarkt.com där det beskrivs som how ”businesshippies” reinvented Berlin at Holzmarkt.

Intressant stad som aldrig slutar överraska och så speciell med sin coola atmosfär. En stor stad med småstadskänsla och ett mörkt förflutet. Vi kommer tillbaka igen och igen.

Kategorier:Okategoriserade

13 kommentarer

 1. Vilket härligt reportage, även om Berlin har en mycket mörk sida i sitt förflutna. Så bra att en del finns kvar som kan påminna oss om det som en gång var. Tyvärr upprepas eländet igen och igen på i olika städer och länder! Det har sagts förut och jag säger det igen: Vi människor har mycket svårt för att lära av historien!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Helt rätt har du beträffande svårigheten att lära av historien, men vi måste ni alla fall försöka. Vi måste försöka och vi måste förlåta, framförallt får vi inte beskylla de nu levande för de hemskheter deras förfäder gjorde sig skyldiga till.
   Tack för dina tankar och ha det gott i värmen!

   Gilla

 2. Just så – hjärtat får en törn! Bland törnen reser sig dina bilder – jag fröjdar mig ju – och historien – vad lärde vi av den? Av historien lärde vi att vi inget lärde – nånting ditåt har någon sagt. Men du och han har nu varit i Berlin, vilket fint namn det har jag aldrig tänkt på förr. Ni har fått gjort en resa till och jag är glad du delar den.
  Resan är målet från A till B
  men under resan vi snart kan se
  att målet inte var lika hägrande
  utan själva resan ännu mera fägrande
  – så tog jag ännu en titt
  på ditt 🙂
  Må gott!

  Gilla

  • Ja du Tove, historien är som den är och inte lärde vi oss nåt …eller kanske ändå?
   Vi lever med den och lite kanske går in…sen kommer glömskan…sen kommer nytt elände och nya avtryck
   Dags att resa sig igen, ta nya tag och glädja sig åt det lilla.
   Fryser nu men gläds över det vackra, ha det gott i vinterlandet!

   Gilla

 3. Åh förstår att ni gärna återkommer! Måste verkligen resa till Berlin, känns som en så himla häftig stad 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Berlin måste jag verkligen åka till. Det verkar vara en stad med väldigt mycket att erbjuda, och med fin arkitektur. Sevärdheter som påminner om en plats mörka historia tycker jag är otroligt intressanta, trots att man kan gå där med en klump i magen.

  Gilla

 5. Stort tack för denna resa. Du berättar så fint och gör Berlin så levande. Kändes som om jag var med. Fantastiska bilder. Du är ju en fotograf dessutom.
  Vi ska försöka ta en tur hit i vår. För min del är det många, många år sedan jag var här och jag är nu redo att möta Berlin igen.
  Berlin har sin historia, grym i många avseenden. Och jag var här, stod i öst med min pappa och just då inte kunde vi inte ta oss till väst. Vet att han hade svårt att förlåta. Men han gjorde det. Dock inte i Berlin utan i Normandie när han träffade några tyskar vid Pegasus Bridge 1994, 50 år efter invasionen.
  Men det har blivit fler besök för mig i Berlin och nu är det helt klart dags igen.

  Gilla

  • Hej du Ditte! Jag har tänkt på dig och din pappa och undrat hur du skulle känna inför Berlin. Förstår att det kan vara svårt med förlåtelsen, men bra att det blev så till slut…och i Normandie, som också har ett mörkt förflutet.
   Roligt att du blev inspirerad till ett nytt besök, hoppas att det blir givande!

   Gilla

 6. Några dagar in på 2023 och jag önskar dig och din familj ett fint 2023! Jag hoppas också att världen tar sitt förnuft tillfånga och sluter fred där det pågår konflikter!

  Gilla

 7. Nu snart i mitten av februari och har besök av ett barnbarn med flickvän. Imorgon kommer hans mamma och pappa. Då blir det fullt ös!
  Sonen med familj har redan lämnat och gör sin plikt mot kung och fosterland – dvs jobbar och betalar skatt så vi kan få vårt lilla bidrag! 🙂
  Februarikram!

  Gilla

  • Inte en lugn stund, men det är väl precis så det skall vara. Roligt med några rader från dig igen…och mitt samvete får sig en törn…borde och måste få till några nya rader…
   Kramen tillbaka och ha det fint med familjen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: