Slovakien.


Blev det som vi tänkt oss? Nähä, det kan vi ju glömma, men det blev mycket av de våta varorna. Först regn hela vägen från Wroclaw till Cadca, där det övergick i snö. Gränsen var obevakad, så vi tutade och körde…och sen blev det tradarkö på de smala bergsvägarna. Vi fick MMS-varning om översvämningar och det kändes skönt att åka uppåt…upp mot molnen och den utlovade utsikten från Hotel Hudarik. Vägen var en ”Senso Unico”, men i praktiken var det faktiskt en mötesväg…och rakt upp i himlen. Upp kom vi, innan snön började falla och skyltar med påbud för snökedjor satt tätt.

Men, nu tar vi och går några steg bakåt, i alla fall ett. Vi åkte från Poznan till Wroclaw, en mysig kultur och Universitetsstad och tänk, vi fick en strosardag i fint väder!?

Lite folktomt i centrum av gamla stan, knappt en människa på restaurangerna och munskydd på. Polen är inte nytt för oss, men nu har vi satsat på lite mindre städer, städer med en stor och stark historia och även ett estetisk värde, när det gäller de så fint restaurerade gamla stadskärnorna. Vilken kunskap som fanns förr, både vad gäller teori och praktik. Se bara statyn framför universitetet med damen som ”bär kunskapen” på sina axlar, lite av en symbol för stan, eller?

Ja och så alla andra fantasifulla och i sammanhanget rätt exotiska skulpturer vi trillade på, bara så där. Det är både för och nackdelar att resa i covidtider, museer och annat är stängt, men i gengäld är du nästan själv om allting och trängsel…ja, vad är det? Stan lider av byggboom, en hiskelig och totalt omdanande sådan, både vad beträffar byggnader och vägar, infrastruktur. Men, det blir nog bra, gammalt bevaras, i alla fall en del av fasaderna trots att jag inte riktigt förstår varför?

Regnig morgon, förstås och vi åkte mot Slovakien och Cadca. Förbi Katowiche och alla dess grannstäder. Ett riktigt ”Ruhrgebit” och trafiken var fruktansvärd! Som jag skrev, så var gränsen mellan Polen och Slovakien obevakad, vilket känns lite förvånande i dessa tider, men vi körde på och upp till Hotel Husarik kom vi, med en viss herres försyn.

Alla har väl lyssnat på ”Hotel California” med Eagles. Närmare känslan har jag aldrig kommit förut, än här på en bergstopp i utkanten av Tatrabergen. Vi var de enda gästerna, när vi checkade in fick vi veta att Slovakien går in i en liten ”lock down”, från och med torsdag. Jahajoho, vad gör vi nu? Jo, vi kör på förstås. Middag fick vi och det blev vår 30-årsmiddag, en dag för tidigt…och den kommer vi aldrig att glömma. Utsikten, vilken var en av anledningarna till att jag bokade just detta hotell, tja, den var säkert fin, en annan gång. Morgonen började med snöborstning från bilen, sisådär en dm och en vådlig färd ner längs ”Senso Unico”. Dagen avslutades på Carlton/Radisson i Bratislava med veranda och utsikt över en regntung stad.

Bratislava hade vi verkligen sett fram emot, vår ”sista” europeiska huvudstad…och jo, den är säkert helt bedårande normalt sett. Nu var och är den helt dränkt, precis som resten av Centraleuropa. Vi trotsade dock regnet, förstås, i alla fall i några kalla timmar och gamla stan är sevärd i alla väder. Något stan är känd för, är alla fina skulpturer. Vi lyckades snubbla över några, fler finns, för de som har tur att vara här när himlen är lite mer tilltäppt.

Och så var det ju det här med regnets skönhet, med speglingar, spännande ljusbrytningar, dubbla paraplyer, skumma gränder…och ja, underbart är ordet och även det som gör att man står ut. Vi åt ”sista” middagen på restaurang innan allt stängdes, sen började vi känna vargarna flåsa i nacken och nu har vi bokat och avbokat hela dagen.

Nu sitter vi i Poprad, efter en natt i Zvolen, en annan liten ort i Slovakien som jag hittat, läst om och trott vara sevärda. Jodå, kunde ha varit, kunde till och med ha varit riktigt mysiga om inte de nya restriktionerna hade kommit. Frukost på rummet, middag på rummet…läs pizza…och allt annat roligt är inte det vi drömt om. Idag har vi gjort om allt!

Efter snön uppe i passet och timmerbilar i full careta som sniffade oss i häcken, har vi gett upp, har insett att vi har varit och är på kant med vädrets makter, vi har bokat om, ordentligt. Tyvärr inget Zakopane, då prognosen säger -3 och snö…(tack i alla fall för tipset Marianna)…och Slovakien åker vi ut ur i morgon. Stannar i Vieliczka, saltstaden söder om Krakow för en natt (vart där förut) och så avslutar vi med Warszawa.

Det blir aldrig som man tänkt sig, eller också är det precis så det blir, äventyr och ändrade planer, lätt att ta beslut och lätt att tänka om, det är vår gemensamma nämnare. Alla fantastiska bilder som jag har missat i regnet och dimmorna, tja, synd och shit happends… jag avslutar trots allt med några fina asfaltbilder från ett regnigt Bratislava.

TBC…

Kategorier:Okategoriserade

14 kommentarer

 1. Det är väl lite som livet är, man får ta det som det kommer emellanåt. Planera och planera om hör lite till äventyret. Lite som PolarQuest alltid trumfar i sina resenärer; Flexibilitet.
  Men ni är vana resenärer och fixar det lätt.
  Snö är ni säkert vana med, men utan vinterdäck och långtradare i baken kan det bli lite väl äventyrligt.
  Regn är inte så kul när man vill uppleva stan, men fina bilder ger de regn våta gatorna ändå.
  Kul statyer och skulpturer du hittat, gillar även målningen av mannen som hoppar spat i Wroclaw.
  Hoppas innerligt att denna pandemi går över snart, innan jag också klättrar på väggarna. Blir en lång och trist vinter.
  Smittan ökar nu, så jag undrar…
  Ha en lugn….höll jag på att skriva….hemresa. Men önskar er lite upplevelser så som du gillar.

  Gilla

  • Ja du Margareta…flexibilitet är nog det ord som följt oss mest genom vårt gemensamma liv. Vi ser hinder som nya möjligheter och i bästa fall en positiv utveckling.
   Vi har ju följt allt nu, därav alla ombokningar, vilka har kostat oss många sköna kronor…men, att sitta i Slovakien, med frukostbox och middagspizza på rummet…näe, det känns som att det åtminstone är 40 år för sent för att vara roligt. Nu är vi åter i Polen, i Saltstan söder om Krakow, vi är åter i civilisationen, trots att både den här regionen och Warszawa, dit vi åker i morgon är röda zoner.
   Tack Margareta, tack för att du är med och jag tycker så oändligt synd om ER, att ni inte vågar komma ut. Förstår varför, men det blir ju inte bättre för det.
   Ha det gott där hemma…och du…vi måste tro på hoppet!

   Gilla

 2. Oj oj oj vilken resa. Jag läser varje mening och spänningen stiger! Men du fotar, ni bokar och ni njuter så gott det går, ni upplever ju trots allt. Bilderna är underbara. Wow för dessa skulpturer!! Sista asfaltbilderna är så fina! Kvinnan som ”bär kunskapen” på sina axlar får mig att smälta! Kom att tänka på det där ordstävet som säger kunskap är inte tung att bära, men kunskaper är ju färskvara, så det blir ju nytt att fylla på eftersom tiden går. Nu under och efter corona så får vi ändrat kunskapsperspektiv och förhållningssätt.
  Kom godt hjem.
  Hopps hemresan kommer her på bloggen också 🙂
  Trevlig helg! Var ni nu än är…

  Gilla

  • Tack du Tove och en trevlig helg har vi, nu i Saltstan söder om Krakow och i morgon styr vi vidare mot Warszawa.
   Vi ser, vi noterar och konstaterar att det här med covideländet slår väldigt olika…och även att det nu, mer eller mindre har övergått till ett politiskt käbbel. I det värsta scenariot har det dessutom en väldigt vag förankring och dålig kunskap om hur och varför…och hur blir det sen?
   Kram till dig du ordets mästare och visst…va go o gla i Karlsta…😊.

   Gilla

 3. Tänka om har ni ju verkligen fått göra en hel del- Känns onekligen som om vädrets makter inte alls var på er sida. Jag läser inlägget och som vanligt läser ja igen. Tänker mig in i situationen och kan känna igen mig i känslan av att inte kunna påverka. Inte ett dugg. bilderna är fantastiska och visar just hur ni har det och haft det i alla fall på stora delar av resan. Är det inte vädret så är det Corona.
  Och er 30-års middag. Ja, ett minne blir ju den också. På sitt sätt. Men säkert klokt att ni tog er till Polen. Just här där ni är, i Saltstaden, har jag också varit och då som reseledare. Önskar er nu en fin tur till Warszawa. Med uppehållsväder förstås.
  Många tankar till er. Stort tack för detta inlägg.

  Gilla

  • Ja du Ditte, vädret är som det är och blir och inte mycket man kan göra åt det, tyvärr. Jag brukar aldrig klaga på vädret, som du säkert har märkt…men nu har det tagit priset. Visst har det blivit extra påtagligt i kombination med covid, stängda restauranger och pizzamiddag på hotellen…hua, tom värre än när jag reste som ung och upptäcktsglad. Nu sitter vi på Radisson i Warszawa och slickar våra sår😉. Det regnar fortfarande, vilket det även gjorde igår i Wieliczka (hopplöst namn) och det blev ingen tur ner i saltgruvan, den här gången heller. Det utlovas fint väder i Warszawa i morgon…vi håller tummarna och hoppas.
   Tack för att du tittade in!
   Ps. Jag försöker alltid hitta lite annorlunda och roliga, personliga hotell, men emellanåt är det skönt att komma till det gamla trygga. Ds

   Gilla

 4. Spännande att följa er resa Gertievännen! Så många utmaningar vad gäller vädrets makter, men mycket intressant att se i Bratislava, gillar skulpturerna, de regniga gatorna, ljuset, dina gatubilder! Du är grym som berättare och fotograf. Kör försiktigt på slingriga vägar och hoppas att vädret här hemma är bättre och den myckna snön tinat bort innan ni kommer hem till Sverige! Ha det bäst! Bamsekramar!

  Gilla

  • Du är en superb supporter min kära vän! Du följer med och är med, det känns bra bra. Ser fram emot att träffas och dryfta både det ena och andra…från världen, från närmiljön och så det personliga förstås. Många kramar och vi ses snart❤😊❤

   Gilla

 5. Ni verkar inte ha vädret med er, i alla fall inte det vädret med uppehåll. Själv har jag sagt att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Men nog kan jag tycka att det finns dåligt väder när jag ser dina bilder. Oj jag kan förstå den obehagliga känslan att ha lastbilar bakom sig i utförs backarna, den har vi upplevt när vi kör husbil. Dom är lite väl tuffa med sin körning, dessutom i snö. Ja ni har i alla fall varit med om en hel del, det syns på dina bilder. Kör nu vidare till flera spännande resmål och hoppas ni får uppehåll.

  Gilla

  • Roligt att du är med och även att du känner igen dig vad beträffar lastbilarna! Ja, roligt och roligt, när man har dem frustande i baken kan man verkligen hålla sig för skratt, får en känsla av att de djävlas, för när det sen går uppåt står de ju i princip still…
   Häftig resa och ohäftigt väder är nog en bra sammanfattning. Fina dagar i Warszawa och storm på överfarten mellan Gdynia och Karlskrona. Nu på Hotell Strandpiren i Glada Hudik, ett av våra svenska favoritställen. Ska slira oss hem i morgon, snö väntas…finfint till våra sommardäck?…men det klarade sig ju förra veckan, så?…

   Gilla

 6. Ni har ju verkligen fått se Slovakien på ett annat sätt! Det gäller att vara flexibel. Ibland blir det mer spännande än man tänkt. Bratislava i regn har vi sett eller inte sett! När vi var där började det regna lagom till lunch. Vi drog oss tillbaka till båten. Tänkte ge oss ut igen efter maten, men fick bilder på att hela Bratislava var dränkt och översvämmat. Vi hade i alla fall sett slottet och lite till!
  Ibland går det inte efter ritningarna! Det kan bli bra ändå!
  Ha det fint!

  Gilla

  • Haha, ja slottet fick vi bara beskåda nerifrån! Tanken att klättra upp där i ruskvädret, nejnej.
   Det här med ritningarna är väldigt intressant. Annorlunda blir det och ofta blir det kanske till och med bättre!?
   Men, Tatrabergen, som jag längtat till och sett fram emot och nu var totalt gömda i regn, snö och dimma, det är svårsmält. Det är inte första gången de inte behagar visa sig och nu vete det gudarna om det blir en tredje chans?
   Men såklart, det kommer nytt och det kommer Warszawa här på bloggen, så småningom. Nu på väg hem genom svedala…och vi ser fram emot snöskottningen😉

   Gilla

 7. Blir så imponerad över era äventyrliga resor och får en känsla att ni bara fixar till planerna igen, när något inte klaffar. Typ väder och lock down… Och liksom möblerar om och ändrar. Så underbart härligt! Bilderna är ljuvliga och väldigt effektfulla. Även om regn inte är särskilt kul så förstärker dom bilderna otroligt mycket. Det är en fröjd att hänga med. Även i dessa annorlunda tider. Men det blir liksom så talande över tiden vi har och lever i just nu. Tack!!

  Gilla

  • Haha, ja är det något vi kan berömma oss om, så är det vår gemensamma förmåga att tänka om på en femöring och att ta snabba beslut. Inget om och men, utifall att och ångrande hit och dit…just do it! Bra eller dåligt, men en av anledningarna att vi har svårt för att resa i grupp, stor eller liten.
   Kram och kämpa på…klyscha, men vad finns det för val?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: