On the road again.


En lite konstig titel nu i coronans tid, kanske? Eller något helt naturligt som det alltid är för oss. Inget är som det varit och det kommer nog att dröja länge, innan vi ens kommer i närheten av den frihet som vi har tagit för given. Men, om man nu vill ut och inte orkar vänta, ja då gör man det bästa möjliga av situationen. Dags att agera och nu är vi på väg genom Polen, i egen bil, med munskydd, handsprit, livrem och hängslen. Tog färjan över från Karlskrona till Gdynia. Här var det lugnt, bortsett från alla sedvanliga tradare förstås…och kanske ett tjugotal personbilar.

Tanken bara kom…hur många tradare kan man klämma in i en färja? Ingen aning, men jag räknade till mellan trettio och fyrtio som åkte av i Karlskrona…hur många åkte då på?

Tidig morgon anlände vi Gdynia och styrde norrut mot Wladyslawowo. Smaka på namnet, visst är det helt underbart? Därifrån sträcker sig en 34 km lång landtunga ut till Hel, vart vi hade planerat att åka. Men, det var bara den ena halvt nedlagda campingen efter den andra, så vi vände. Lite deprimerande att se, de inte ens halvfärdiga strandvillorna som nästan var uppätna av naturen. Fantasin fick näring och frågorna som inte har fått något svar är många. Finanskrasch, överetablering, felsatsning?

Vårt mål för dagen var Malbork. Vi hade tid att fördriva och en skitig bil, så sagt och gjort, in med honom i tvätten, glass för oss och sen åkte vi söderut. Förbi Gdynia och Gdansk, där olyckorna och vägarbetena avlöste varandra, vilket innebar att 12 mil tog över tre timmar. Malbork är en pärla! En mysig liten stad med Europas största medeltidsborg. Måste erkänna att jag inte hade hört talas om den förut! Hade bokat rum på Edmar, ett litet Hotell/ B&B med formidabel utsikt över borgen och floden. En liten personlig krog med bedårande hemlagad mat, där lokalbefolkningen trivdes…och även vi.

Vi promenerade till borgen, beundrade och funderade över historien, blev inte så lite besvikna, då det visade att den stängde precis när vi kom dit. Men, men, utsidan räckte gott, imponerande är bara förnamnet. Än mer fascinerade blev vi, av en karta vi hittade, över alla gamla Polska borgar, en del finns kvar, andra har gått förlorade och mycket finns att efterforska för den med historiskt intresse.

Staden i sig var kanske inte något man lägger på minnet, men några katter och rivningshus lyckades jag i alla fall hitta, bland de annars så välmående villorna.

En eftermiddag, en kväll med utsikt och igår morse styrde vi vidare mot Poznan. Vi har självklart hållit oss uppdaterade om c-läget, både i Polen och Slovakien, dit vi hoppas komma om några dagar…men, nu kom larmet att smittan ökar i Polen…som överallt annars…och speciellt i Poznan. Igår när vi kom hit sågs bara enstaka munskydd ute på stan, men from idag är det ett måste att ha munskydd på offentliga platser…och ja, nästan alla, 98% lyder! Vad beträffar Hotell, restauranger och affärer är det lite varierande, precis som det vi upplevt sedan i mars, både i Sverige och Norge. Det känns bra och det känns som att de allra flesta tar sitt ansvar.

Poznan var huvudstad för länge sedan och har en fantastisk gammal stadskärna, Stare Miasto. Där fastnade vi, både dag och kväll. Ett modernare centrum finns förstås, med shopping och annat, för oss totalt ointressant. Har ätit gott två kvällar, vid torget, trots att det är lite ”turistfällevarning” men nu när det är glest med gästerna, får även de som tar kunderna för givna anstränga sig lite extra. Ikväll öste regnet ner, men vaddå?…värmare och parasolltak fixade allt, nästan…

Udda affärer, väggmålningar, brudpar och massor med studenter, men som sagt, väldigt få turister som skall dra in pengar till stan. Roligt att vara ute på tur igen, men vart skall detta sluta…och när?

Jag säger hej då, nattinatti och i morgon åker vi vidare mot Wroclaw.

Kategorier:Okategoriserade

12 kommentarer

 1. Vet du Gertie, jag har tänkt hur länge till är det som paret gör sin nästa resa? Nu vet jag!
  Hur många tradare; så många som får plats 🙂 ? Smakade på ordet, jo jo och det lät sig väl smaka!
  Vackert och fult som också har mycket vackra detaljer bjuder bilderna och jag kan njuta! Blev nyfiken på hur mannen där med munskyddet löser klunkens intag 🙂
  Önskar god tur vidare och väntar på mer bilder.

  Gilla

  • Tack du Tove, nu vet du och vi fortsätter vår tur. I morgon korsar vi gränsen till Slovakien…korsar även fingrarna oh hoppas att det inte hinner komma nya påbud!?
   Haha, munskyddet åkte av när maten kom…och då rann det gula ner, väldigt lätt😉.

   Gilla

 2. Härligt Gertie! Klart att ni ska iväg- Jag önskar så jag kunde. Men har inte läkarstämpeln ännu i baken. Stort tack för ditt fina, glada och uppmuntrande inlägg. När jag läste det igår kändes det nästan som om jag var med här- Och nu när jag läste och tittade på dina vackra bilder så var jag på plats. Du beskriver så levande det ni ser och upplever och bilderna talar sitt speciella språk. De lever de också.
  Tack för detta inlägg och jag ser fram emot nästa. Men jag väntar så gärna.
  Önskar er en fortsatt fin resa. Och var försiktiga.

  Gilla

  • Haha, vi har inte heller stämpeln, men vi kör ändå…är fatalister och dessutom sköter vi både hygienen och avstånden.
   Tack för att du är med, fortsättning följer från Slovakien om allt i morgon, ser ut som det gör idag.
   Ha det gott, så gott det går och jag hoppas att du/ni kommer iväg snart!

   Gilla

 3. Läste texten i mobilen i går, men vill se bilderna ordentligt så nu är jag tillbaka vid datorn. Det var värt väntan för, härliga bilder och kreativa motiv.
  Längtar också ut och iväg, men det lär nog dröja för oss. Dessutom storkrånglar ryggen just nu, den enda resa jag tar är till naprapaten även den enda förutom maken som jag träffar på nära håll.
  Längtar så tills pandemin är över eller ett vaccin kommer.
  Regnbilderna var också snygga, så regn kan var bra på semestern.
  Ser lite krångligt ut att få i sig ölen med munskydd 😉

  Gilla

  • Jadu Margareta, jag vet att du håller dig hemma och undviker alla risker. Det skulle nog även vi göra, om vi hade barn, barnbarn och andra nära anhöriga…men nu är det som det är och vi ser ingen större risk att smittas på resa i Europa än hemma. Har kommit in i Slovakien idag och bor på ett helt fantastiskt Hotell uppe i bergen. Utsikten skall visst vara formidabel…men nu öser regnet ner, dimmorna stryker längs dalen och man ser knappt handen framför sig. Dessutom har det kommit nya påbud och förhållningsorder som börjar gälla på torsdag!
   Vad gör vi? Vänder vi hemåt? NEJ! Vi fortsätter mot Bratislawa och sen får vi se. Vi tillhör ju faktiskt inte riskgrupperna nu. Nu är det de unga som vill träffas och festa…och därifrån är avståndet väldigt långt!

   Gilla

 4. Förstår att ni längtat att resa och det blir kul att följa med ert, så här på avstånd. Skrattade åt katterna, den lilla som tittar upp så fräckt bakom gräset i vänstra hörnet hahaha. Väldigt vackra målningar på husen, dom kunde på den tiden.
  Håller tummarna att ni kommer vidare på vägarna, dit ni vill. Jag hänger med hihihi

  Gilla

  • Javisst är katterna bedårande, de var nog den dagen behållning! Vi har kommit in i Slovakien idag, puh, och nu sitter vi på ett Hotell uppe i bergen vid Cadca, i västra hörnet med Tjeckien och Polen på var sin sida. Det här är Hotel California i kubik.
   Vi är det enda gästerna, utsikten skall vara formidabel…ja, det var ju därför jag bokade…men nu öser regnet ner och tjockan går inte av för hackor, men shit happends! I morgon åker vi vidare mot Bratislawa, trots nya stränga påbud här i Slovakien.
   Vi är gamla stofiler, vi deltar inte i kvällslivet numer, vi har både munskydd och livrem😉och det vore då fan om vi inte skulle klara oss!
   Ha det!
   PS. Vi har hela ”Hotel California” för oss själva och en middag värd namnet har vi fått! Ds

   Gilla

 5. SÅÅ härligt att ni kom iväg, på resa, utanför landets gränser. Jag håller alla tummar jag har att ni kan fullfölja er resa och når det mål ni tänkt er.
  Njuter och fascineras av dina otroligt vackra bilder. Du kan t o m få skitdåligt väder att se bra ut på bild 🙂
  Vilka vackra hus!! Dom fallfärdiga/rivningsobjekten är ofta dom som är så spännande och man vill veta så mycket mer om just dom husen. Fastnade främst för huset med spetsgardinerna, fönsterluckorna och den lilla innergården. Så otroligt vackert. Man blir bra sugen på att se hur det ser ut innanför väggarna.
  Ser fram emot nästa reseberättelse! Kör försiktigt och lycka till på färden ❤ Kram

  Gilla

  • Tack Susanne! Det var nog dina tummar och kanske även ödets försyn som släppte igenom oss till Slovakien. Läs gärna här ovan, så får du lite svar och det var/är verkligen på det berömda håret hela tiden. Men, inte låter vi oss avskräckas så lätt. Vi var de sista svenskarna att komma in i Vietnam i mars och de sista svenskarna att komma tillbaka till Sverige från Istanbul 13 mars.
   Tja, dumdristigt tycker säkert många, men, vad har vi att förlora?
   Vi tar hand om oss, framförallt håller vi avstånd, avstånd som vi höll redan långt innan covid…och speciellt trakterade av kvällstillställningar är vi inte heller, vid 65😉.
   Roligt att du är med, förhoppningsvis kommer nya rader och bilder när regnet har avtagit…Kramen till dig!

   Gillad av 1 person

 6. Just nu tillhör jag de försiktigas skara, vilket inte är likt mig, men just nu gör vi inte många knop utanför nära vänner och familj. Eftersom vi tillhör riskzonen tar vi det lugnt ett tag till. Därför blev ditt inlägg som en härlig injektion. Så vackra bilder som jag kunde njuta av och nästan känna att jag var med er!
  trevlig fortsatt resa! Var rädda om er och kör försiktigt med avstånd på alla sätt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: