När massturismen bredde ut sig…


Och när många av våra vackra Europeiska städers invånare fick nog. Det kastades ägg, det kastades glåpord och andra okvädningsord, mot de, inte ont anande och helt oförstående turisterna, från framförallt Kina. Nu idag är det nog ingen som vill kännas vid vad de har sagt och önskat, ingen som vill skruva klockan tillbaka, ingen som vill återuppleva uppbyggnaden av turismen, som det var på ljuva 70- och 80-talet. Jag fick en idé igår, scannade in gamla knastriga och repiga DIABILDER från just de årtiondena och det första jag hittade var Venedig 1987.

En och annan vilsen turist, jovisst vid Markusplatsen/ Piazza San Marco var det säkert 40-50 pers och mångdubbelt med Duvor. Men, gondolerna var tomma, så och gränderna och de berömda broarna. Gick vidare och hittade Dubrovnik från samma år och historien upprepar sig. Tomt, näst intill öde och jag minns promenaden på muren, där jag vandrade i min ensamhet…bedårande och något helt annat än det som väntade oss 31 år senare.

Jag scannade vidare och kom till Barcelona, nu skriver vi 1988 och en helt underbar ”liten” stad med kultur i varje gathörn, inte minst Gaudis alla fantastiska skapelser. Har aldrig vandrat så mycket…och då var/är vandring en av mina favoritsysselsättningar, i städer likväl som i naturen. 2010 gjorde jag stan igen med kära maken…och vi vandrade och vandrade, nu bland betydligt fler turister.

Ja, vad vill jag nu säga med detta tro? Jag vill sätta tummen på de problem som finns idag, de som har eskalerat och ställts i en helt ny dager i och med Coronaeländet. Då, för något år sedan fylldes massmedia av artiklar och skäckpropaganda om vad som kommer att hända om inte resandet stoppas, framförallt massturismen. Och vad är då massturism? Är det något som vi i Sverige och Norden hade ont av, eller är det en massmedieanka, ett sätt för miljötalibanerna att stoppa förflyttningarna flygledes? Nu är det stopp och hur ser det då ut för alla runt omkring i världen som lever/har levt av turismen? Det gäller de städer jag har nämnt, men det gäller i ännu högre utsträckning länder i Afrika, Asien och Sydamerika, där en stor del av invånarnas existens står och faller med turismen, den som inte längre existerar. Det gäller förstås wordwide idag, inte minst här uppe i Norrbotten, där i princip all Asienturism har försvunnit och även den från Europa. Detta är inte vettigt, det är inte hållbart och det måste få ett slut. Vi måste acceptera smittan, lära oss leva med den och öppna våra samhällen igen…annars går allt åt helvete!

Några tankar så här i lövsprickningens och ångestens tid och jag avslutar med några bilder från Reykjavik, ytterligare en av våra Europeiska städer som tyckte sig ha för många turister…för ett år sedan…

Kategorier:Okategoriserade

17 kommentarer

 1. Ordet miljötalibaner tycker jag om. (Jag tror det var jag som myntade det.) Dessvärre misstänker jag att Corona-skiten spelar dem, miljötalibanerna, i händerna. De har ju aldrig varit så tysta om flyget som de är idag. Vad ska de säga när ingen flyger? De gnuggar händerna istället. Att tiotusentals människor blir och är arbetslösa, att fattiga länder blir ännu fattigare, det behöver inte miljötalibaner bry sig om. Är man fundamentalist så är man. Det är ju bra för miljön. Flyget står för 2,5-4% av utsläppen. Textilindustrin står för ca 10%. Mycket av den industrin finns i de fattiga länderna. Men det talar man inte om. Jag undrar varför?

  Håller med dig i allt. Världen skyddar sina 70-plussare, sägs det. Det argumentet kan man bara fnysa åt. Idag är en cyklon på väg mot Indien och Bangladesh. De kan inte bygga tillräckligt höga vallar på grund av coronaskiten. Man får ju inte vara så många människor på samma ställe. Budskapet är uppenbart, det är bättre att tiotusen dör av översvämning än att tusen dör av covid-19. Öppna världen och ögonen igen.

  Gillad av 2 personer

  • Ja du, jag skriver under på allt du säger, inte minst vad beträffar utsläppen från textilindustrin som ingen, i alla fall nästan ingen vågar prata om. Kan det bero på att det berör så många jobbmässigt tro, där handlar allt om de fattigaste fattiga som lever på existensminimum. Men, effekten av ett stoppat flygande är precis detsamma, förutom att det inte drabbar ”någon fattig” som nämnda grupper anser sig kunna göra uttalanden om! Och för att inte tala om bilindustrin, den stora boven som sysselsätter så många worldwide…
   Ja, vi kanske får börja cykla, då kommer vi ju inte så långt hemifrån på två timmar och inga utsläpp avger vi heller, förutom en och annan fis av ansträngningen?

   Gillad av 1 person

 2. En hel del av det jag funderade på när jag läste ditt inlägg och som jag funderat på redan innan på uttryckte ”cjsallehanda” här ovan. Och givetvis du Gertie. Du satte ord även på de tankar jag har och har haft. Jag besökte Venedig som 12 -åring 1961 och Dubrovnik året därpå. Tänkte nog inte alls då på turister eller turism. Och vi flög dit och hem på en charterresa. Inte gjorde jag det heller i Barcelona några år efter och inte på Mallorca 1960. Undrar om ordet turism ens en fanns då. Tror inte det. Och att turism skulle vara av ondo kan jag inte alls se. Mer ont är det att nu se vad som händer med människor och länder när turismen inte finns.
  Tack, Gertie!

  Gillad av 1 person

  • Tack för att du läser, återigen! Och tack för att du kommenterar till och med detta lite ”farliga” inlägg. Man får ju inte säga vad man tycker idag, ajjabajja om något negativt råkar hoppa ur munnen och allra värst är det nog om man ifrågasätter myndigheter och regering.
   Jag önskar förstås att få en dialog, att de som tycker helt annorlunda än jag, ville och vågade skriva några rader, men det kan jag nog glömma?
   Det är så lätt att uttala sig om hur det ser ut idag, eller rättare sagt hur det såg ut igår, vad beträffar resandet, men hur det såg ut i förrgår, på 60, 70 och 80-talet då, som du skriver ordet Turism knappt existerade, det är frågan?
   Unga människor blir arbetslösa i västvärlden, det är fruktansvärt, men de som har levt av turismen ute i stora världen, de går under och det gör så ont!

   Gilla

   • Jag är ju enig med dig då min kommentar kunde inte bli ett ” mothugg”. 😀

    Gillad av 1 person

   • Jag vill självklart inte ha mothugg från dig! Vi är nog eniga i det mesta…men jag vet att det finns många som tycker tvärt emot mig, som pratar bakom den berömda ryggen. Tänk att få en kommentar, en rak, ärlig och tvärtemotkommentar. Tror att du tycker detsamma…Kram Ditte!

    Gilla

 3. Glömde att nämna att jag verkligen gladdes åt dina vackra bilder. Fastnade i innehållet.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 4. Jeg tror faktisk at koronautbruddet har lært oss å ta tilbake både tid og sted. Masseturisme er jo et belastet ord, men det utgjør også en stor belastning på de stedene der turistene valfarter i enorme mengder. Jeg ser for meg at vi får en mer bærekraftig turisme fremover. Der folk reiser på egenhånd og prøver å komme innpå kulturene de besøker. Det blir bedre for alle, de som reiser og de som bor midt i en turistattraksjon. Beregninger viser at masseturismen ikke lenger igjen mye penger lokalt, ikke utregnet per besøkende. Men du har selvsagt rett i at koronaen har vært en katastrofe for alle samfunn og enkeltindivider. Vi er kanskje ikke enig her, Gertie, men jeg synes ikke desto mindre at det er viktig at alle kan få komme med sine synspunkt at alle blir hørt og møtt med respekt.

  Gilla

  • Eniga eller inte eniga, det är frågan? Egentligen tror och vet jag att vi är väldigt eniga! Jag tycker inte heller om massturism, definitivt inte, men jag kände att jag måste få en reaktion, eller helst flera, vilket var, vad det visar sig en stilla dröm. Jag vill så gärna få en debatt, en liten tanke hos alla som reser likt ”alla andra” och som nu sitter och tycker synd om sig själva när de inte kan åka på sin årliga charterresa. Jag vet att många av mina läsare tycker att jag är odräglig och dryg, att jag ser ner på de som inte reser som jag gör…men, så är det inte! Jag vill bara ha en debatt och en dialog…en reaktion och eventuellt något konkret och innehållsfullt av de som inte tycker som jag…och inte reser som jag…och du Otto!
   Tack Otto för att du skriver och uttrycker vad du tänker, det uppskattar jag…synd bara att inte fler tar chansen!

   Gillad av 1 person

 5. Jag skulle nästan kunna uttrycka mig så här i mellanmjölkens land: Lagom är bäst, alla kategorier! Jag kommer särskilt ihåg mina egna utlandsresor på sent 70-tal och tidigt 80-tal hur vi ondgjorde oss över alla japaner! Japaner överallt med sina lika kepsar och kameror i högsta hugg. Man kom inte fram till sevärdheterna förrän någon blåst i en visselpipa och vips var alla på väg åt annat håll – med sina lika kepsar och kameror om halsen. Då kunde vi få njuta av sevärdheten! Första gången jag såg turistande ryssar var i Kroatien. Dom ställde klockan på hur länge en sida av kroppen fick solbelysas, sedan vände de på ”pannkakan”. Första kineserna var i Thailand på mitten av 80-talet. Nyrika från fina familjer, tystlåtna men artiga. Så där har det rullat på. Här i Norrbotten har dock de asiatiska gästerna varit till glädje för många av våra underbara, driftiga människor i besöksnäringen. Se bara på norrskensresorna, hundslädesutflykter, guldvaskning, forsränning, ja allt som kan roa en människa har funnits på ”smörgåsbordet”! Hur ska dessa företagare klara denna ovärdiga kris? Många vänner i den branschen känner vi särskild ömhet för. Vi får hoppas att det inte blir så långvarigt helt enkelt. Sedan kan man ju också hoppas att det blir en viss självreglering på mängden människor som ska slussas runt bland byster, tavlor, naturupplevelser osv. på vår jord!

  Gilla

  • Jag kan inte annat än le, mitt i bedrövelsen! Så mycket likhet, så många liknade upplevelser av både det ena och det andra…inte minst Kineser och Japaner.
   Och så då det bedrövliga och det så tråkiga, som händer vår spirande turistnäring här uppe i norr. Det är en ovärdig kris, precis som du säger och det värsta är väl just det att INGEN vågar prata, ingen vågar säga sin mening trots att alla tycker mycket…och många tycker som vi, men det är absolut nono!
   Jag har alltid levt på hoppet, jag försöker se det ljusa i mörkret, men nu…jag vet inte, men det känns väldigt svart och framförallt STÄNGT! Tänk, bara för sisådär tre månader sedan, när vi reste runt i Afrika och Coronaskiten precis hade börjat, då var det en trygghet att ha svenskt pass, men nu är det helt plötsligt en belastning!?!
   Tusen tack Cristina för dina tankar, de lyfte mig i alla fall någon centimeter…
   Kram och ha det gott i vårsolen…i vackra norrbotten!

   Gilla

 6. Jag är också så jädra trött på det här och dessutom ska vi nu straffas för att vi har haft det lite mer öppet här i Sverige… Alltså! Vad tusan är det som händer!!?? Skulle kunna skriva en hel artikel om hur jag känner för det här men det ska jag bespara dig 🙂
  Maken och jag pratar ofta om vilka fruktansvärda konsekvenser det här har fått och det är långt ifrån slut på eländet. Tänk på alla som jobbat inom turistnäringen och då menar jag alla, oavsett sysselsättning. Det har fått katastrofala följder. Hur ska världen repa sig efter den här masshysterin!!?? Och vet du… Jag är så jäkla trött på alla applåder från balkongerna och hjältar som samlar in pengar för att ge mat till vårdpersonalen. Jag är så jäkla trött på alla som lägger ut videos på danser… Hur har dom tid med sånt men vi knappt hinner besöka toan när vi jobbar??!!
  Absolut så förstår jag tanken men vad f-n hjälper det mig och andra inom drabbade yrken??? För det finns fler än vården som har det tufft. Jag kanske inte ska vara ego och klaga eftersom jag ändå har ett jobb att gå till men ibland måste man få vara lite ego. Men hur ego jag än är så går mina tankar ofta till platser jag besökt och börjar fundera hur det går för dom fantastiska människorna vi mött. Vad gör dom idag? Hur får dom det att gå runt?? Usch!!
  Mycket bra inlägg Gertie!!

  Gillad av 1 person

  • Tack för dina ord Susanne, jag trodde nog att du skulle vara enig med mig och uppskatta lite ”rytande”. Håller fullkomligt med dig i allt du tillägger och visst måste man få vara lite egoistisk ibland, det är väl egentligen alla innerst inne. Jadu, vi har det fördjävligt, men man orkar knappt tänka på alla människor…och djur, runt om i världen som har stått och fallit med turismen, det är fruktansvärt och sanningen är förstås att de inte får det att gå runt. De kommer att gå under på riktigt om inget görs!
   Ta hand om dig och fortsätt kämpa och vara arg!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: