Att räkna länder…


Eller inte? Jag funderar mycket på detta fenomen, dagens resenärers lust och behov att pricka av listor, pricka av länder på världskartan och varför alla tycker att det är så viktigt?

En annan sak som jag funderar ännu mer på, är rimligheten att pricka av ett helt land, tex US med sina 50 stater, när man bara har varit i New York?karta-usas-delstater[1]

Eller Ryssland? Här talar vi om kontinenter eller stora delar av desamma och är det inte lite väl förmätet, att påstå att man har varit i Ryssland, när man bara har tagit en weekendkryssning till St. Petersburg?

Ja, det är en djungel av både åsikter och erfarenheter, det triggar mig och jag undrar om det inte triggar dig också…i alla fall lite? Jag har bloggat sen 2010 och det har alltid handlat om våra resor, men också om min konst och vårt liv.

2019 startade jag en ny blogg, den du nu läser och inriktningen gick ännu mer mot resor. Har aldrig varit speciellt aktiv på sociala medier, har sagt nej till i princip allt utom mina bloggar, men 2017 när vi flyttade upp till mitt barndomshem, då gick jag tom med i FB!!!

Jag har sagt aldrig, aldrig så många gånger och nu hoppar jag över det. Har nu levt så pass länge och jag vet att man kan ändra sig. Man hittar alltid något nytt intressant, gamla principer och gamla nej blåser plötsligt bort…och så hoppar man ut i det okända igen…jiippie, jag flyger, känner, lever och levererar, förhoppningsvis?

Skickar ut ett litet bete, som jag hoppas att många nappar på och kommer med egna funderingar och åsikter. Har själv varit i ca 20 av USAs stater. Det är inte ens hälften och alla kommer jag säkert inte att besöka, även om vi med all säkerhet kommer att cruisa runt i många fler, innan vi lägger resandet på hyllan. Vad beträffar länder, har jag inte passerat 100 ännu, men innan 2020 är slut och om jag inte har prickat in något störtande plan, då klipper jag bandet. Skämt åsido och inte ett dugg viktigt, men jag har dragits med och påverkats av alla ”landsräknare”.

Mängder av resor, många, många till ett antal favoritländer och aldrig förut en tanke på att ”pricka av”…men intressant som fenomen och jag väntar med spänning på svar, åsikter och en öppen dialog!

 

Kategorier:Okategoriserade

10 kommentarer

 1. Hej Gertie!
  Timmen är sen, en bra bit efter midnatt. Så jag återkommer med mina tankar om detta . Och de är väldigt lika dina. Förutom att jag inte kommer att klippa något band år 2020. Ligger en bra bit på efterkälken här. Men jag räknar inte heller länder, har dock antecknat vilka jag besökt. (Kan vara bra att veta) Upplevelserna och olika möten på vägen är viktigare.

  Gilla

  • Ja du Ditte, jag vet ju att vi tycker lika om mycket, som har med resandets sköna konst att göra…och att inte du heller skriver listor och för statistik.
   Att jag funderar så mycket runt resandet, beror mycket på att jag ser och läser här hos andra ”resebloggare” och bland de yngre är det mer regel än undantag att göra listor om allt. Skulle gärna få deras syn på mitt inlägg, men det kan jag nog glömma…tyvärr.
   Tack och välkommen tillbaka!

   Gilla

 2. Innan jag var till Australien och träffade på en genomtrevlig reseledare, som dessutom blev en god vän, så har jag inte haft så stor koll på antalet länder jag besökt utan bara rest till de platser jag velat besöka utan någon hänsyn till om jag redan varit i det landet eller ej. Men han hade en teori om att för att få kalla sig globetrotter så skulle man ha varit i lika många länder som man var gammal och dessutom passera datumlinjen. Datumlinjen hade jag fixat, flera gånger om uppe på Nordpolen, där var det ju bara att traska igenom dem alla 😁. Men hur var det med länder, det hade jag dålig koll på. Satte mig och räknade igenom och upptäckte att då fattades det två länder.
  Har fyllt några år sedan dess och även rest sedan dess så nu ligger jag på 2-3 plus istället. Men om jag ska hålla koll på det viset får det bli ett himla flängande för att hålla kvoten ifall jag skulle bli riktigt gammal och ha titeln globetrotter på gravstenen. Fast jag struntar nog i det eftersom jag inte tänkt mig att ha någon gravsten. 😎

  Men som du säger, hur räknar man länder, kommer aldrig besöka alla delstater i USA och hur är det med jättelandet Kina och Hongkong o Macau är det egna länder egentligen.
  Spelar ingen roll i min värld, där intressanta platser lockar även om det blir återresa till samma land och som just nu samma stad.
  Resa för att uppleva, råkar upplevelsen hamna i ett nytt land eller ett återbesök så kvittar det. Våra fyra senaste resor var återbesök och de två av de kommande som är inbokade likaså. Sedan blir det kanske lite hemmasittande beroende på vad min ortoped säger.
  Varma hälsningar från Bangkok som nu på morgonen fick en efterlängtad regnskur. Behövdes eftersom luftföroreningarna låg på röd nivå.

  Gilla

  • Tack för dina rader Margareta! Vi tycker så lika om det här med att resa och har många gemensamma nämnare, som tex att det är möten med människor och upplevelser som är det viktiga. Långt viktigare än att upprätta listor om allt och det är precis detta som jag vill ha svar på…av dem som gör det. Det kan jag nog tyvärr glömma, för de unga orkar inte läsa en gammal kärrings blogg, speciellt inte när den är ifrågasättande.
   Ha det gott och hälsa Bangkok!

   Gilla

 3. Jag sticker inte under stol med att jag räknar länder och gillar listor och statistik, ”trots” att jag är till åren (56). Gillat listor har jag alltid gjort. Det är absolut inte i konflikt med att tycka det är möten med människor och upplevelser som är det viktigaste, inte att passera gränsen och säga tjena, tjena och pricka av ett land. Ibland åker jag tillbaka till länder och platser för att se eller göra något, som att se Pompeji trots att jag varit i Italien 4-5 gånger förut, eller för att vandra GR20 min tredje gång på Korsika. Men när jag skulle ta en tur till Baltikum t.ex så återvände jag inte till Riga eller Vilnius som jag tycker mycket om, utan valde att se Tallinn som ny plats och nytt land.

  Jag skulle aldrig påstå att jag SETT hela Ryssland genom att besöka Moskva, eller hela USA genom att besöka New York, men visst har jag VARIT i Ryssland och USA. Var har jag varit annars? Om kravet är att ha sett allt så har jag knappt varit i Göteborg ens 🙂 Jag har till exempel varit i Afrika genom att besöka Tanzania, men är fullt medveten om att Afrika är en hel kontinent.

  Vid 60 räknar jag med att vara ikapp med målet att ha besökt lika många länder som min ålder, som Margareta nämner ovan 🙂 Och om du är på gång mot hundra så tänker jag att du måste ha haft ett kanske outtalat mål att besöka nya länder, även om du inte räknat dem eller haft dem på en lista. Längtan efter nya upplevelser är nog densamma med eller utan lista.

  Gilla

  • Hej Eva och så roligt att få din kommentar! Intressant med lite olika input, precis det jag efterlyste, tack!
   Jadå, jag närmar mig hundra, men det är inte och har aldrig varit ett mål i sig. Jag har aldrig förut räknat, det har kommit sen jag startade min nya blogg och läste alla andra ”resebloggares” listor.
   Kanske har du rätt på sätt och vis när du tänker att jag har haft ett outtalat mål att besöka olika länder, men egentligen är det inte alls så. Jag fyller 65 i år och har rest hela mitt liv, sen jag var 3-4 år. Först med föräldrarna, sen under många år ensam och nu tillsammans med kära maken.
   Jag har skrivit om detta tidigare och om det vore så att jag hade åkt till nya länder hela tiden, då hade jag för länge sedan sett alla 195. Precis som du har jag favoritländer, många och som jag har besökt mellan 10-20 gånger vardera.
   Jag har inte sagt att kravet är att ha varit i HELA landet som du har besökt, men tycker att det klingar lite illa, när det gäller jätteländer som tex USA och Ryssland.
   Lycka till med ditt mål och ha det gott på dina kommande resor, vare sig de går till nya eller gamla mål!

   Gilla

 4. Roligt att läsa kommentarerna och vi verkar ganska överens i tankegångarna om att resa och uppleva. Tror det är bra att fundera över varför man reser och säkert är anledningarna till det nästan lika många som de som svarar. Sedan kan jag tycka att besöka ett ”all inclusive hotell” och i princip stanna där en vecka eller två inte direkt är att resa. Inte för mig. Jag vill gärna ge mig ut i dte lite mer okända och där jag inte heller vet och har klart allt i förväg.Att bo bra vill jag också göra om så är möjligt. Men ett av våra minnen i Kina var ett besök vid kinesiska muren på en orörd plats på ett litet kinesiskt ”guesthouse” . Här var det tvättmöjligheter i ett handfat och sängen var en ”kang” som värms upp med kol. Vi var sex svenska vänner som var här och lika många kineser. Och vilket möte det blev! Så roligt och minnesvärt.
  Jag hoppas kunna resa ett bra tag till. Men jag får sätta lite fart. Känns som om jag nu har längre startsträcka än förr.

  Gilla

  • Ditte, vi är så överens som man kan bli, i alla fall i stort och vad det lilla beträffar så kan det nog komma på skam.
   Härligt att du är nere i vinterstugan igen, ha de gott där och planera nya tripper!
   Jag räknar ner, packar lite och i morgon åker vi…hoppas att jag kan få lite uppkoppling emellanåt…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: