Ett par små utflykter från Amsterdam…


Lite reflektioner vad beträffar konst och Muséer, lite regn återigen och visst…Europa bör ses under vår och tidig höst, men nu blev det november och vi gillar läget. Vi tog tåget till Haarlem, en 15 minuters resa och en mycket mysig och välmående stad, en liten promenad i regnet och en gott besök på en Chokladbar. Det är ju så inne idag, allt vad choklad heter appellerar på de unga gardet och visst, det är inte helt fel hos oss gamla heller, speciellt inte vid +3 och regn. Eftersom jag inte är någon Instagramfotograf så kan jag tyvärr inte bidra med några bilder just därifrån, men stan…

är en pärla. en oupptäckt diamant, i alla fall för oss. Här finns allt, roliga, udda affärer, medeltida hus och kyrkor, lyxboutiquer och som sagt…chokladcaféer. Här hade jag kunnat vandra hur länge som helst och återkommer säkert någon gång när det är lite varmare, stan gav mersmak i kubik, den kändes genuin och varm.

Väggmålningarna är en historia för sig, de finns snart överallt och de berikar för det mesta, de berättar en historia om stan och dess invånare. Men, vi frös och vi tog tåget tillbaka till A, efter att jag tagit några skott till under regncapen och i skydd från det värsta regnet. Kolla bakverket!…en boutique med små underverk av kaloribomber.

Vi åt en god Thaimiddag när vi kom åter till A och sen vandrade vi sakta tillbaka till vårt hotell på ”Ön”. Ett hotell som maken var lite skeptisk mot från början, men som vanligt så insåg han att jag har rätt bra feeling när det gäller bra och mysigt boende.

När ljuset sänker sig då blir alla katter grå…jodå, det gäller när du är ute på landet, men i stan är det tvärt om. I stan höjer Neonen och pyntet upp det grå, det blir nästan…vackert. Kajornas flykt mot kvällshimlen och julpyntet kändes som en riktig ynnest, ett turskott där det gällde att vara skjutklar och ha öppna ögon…det var en tiondels sekund.

Prognosen för morgondagen var inte god…regn och regn? Men, här vilar inga ledsamheter…vi tog en ny tågtur till Den Helder. En liten stad uppe i norr, en kuststad, omringad av vatten, som säkert är en riktig pärla under sommarhalvåret…nu var det kallt, ja det var svinkallt och vi gick bara en liten, liten promenad…

På tåget tillbaka, 1 timme drygt, började vi att prata om Konstmuséer och jag som har sett de flesta och de bästa i världen, ställde frågan till maken som hade haft som mål att få se Van Gogh här i Amsterdam. Vad vill du se? vad har du sett? vad har du för smak och vad har du för förväntningar? Tja, vi enades om att konst och teknik ligger väldigt nära varandra och även maken var besviken på VG. Däremot öppnades ögonen för Monet…och vi enades om att nästa gång vi ”gör” en Europeisk stad gemensamt…då blir det först Paris med Musée d Órsay, sen London och Tate…och så förstås…utom EU, MoMa i NY.

Kategorier:Okategoriserade

9 kommentarer

  1. Välkomna hem! Stort tack för denna härliga resa i text och som vanligt fantastiska bilder. Och bilderna har jag fördjupat mig i. Rejält!
    Vädret kan en inte påverka och då får man förlika sig med det.
    Amsterdam har jag besökt ett par gånger och även en vår sett tulpanerna i Keukenhof. Väldigt roligt att stifta bekantskap med Harlem. En helt ny bekantskap. Ser väldigt trevligt ut. Även Den Heldervar ny för mig. Musée d´Orsey är ju fantastiskt. och dit har jag återkommit några gånger. Även Tate i Londom är ju en pärla. Och MoMa förstås. Var där många gånger under det år jag bodde i N.Y.

    Gilla

    • Tack Ditte! Skönt att vara hemma trots om möjligt ännu sämre väder, regn på frusna gator och mörkt som i en säck. Det är såna här dagar som jag kan få en och annan fundering på ett boende i Sydeuropa, men snart kommer jag på andra tankar och bokar en ny resa…och en till…lite längre bort.
      Har många gånger tänkt tanken att åka till Holland under tulpansäsongen, men det har inte blivit av…ännu. Vi såg fälten från tåget och man kunde lätt tänka sig hur fantastiskt det måste vara på våren.

      Gilla

  2. Underbart att få resa bort med dig en stund, se och läsa och dina upplevelser i Amsterdam, Harlem och Den Helder! Trots regn och rusk så även på er resa som blir man inspirerad att besöka dessa städer för mig okända städer och Amsterdam besöker jag gärna en gång till! Tänker att även dagsform och sammanhang styr upplevelsen av en utställning,konstnär och museum! När jag såg van Goghs livsresa fram till den sista dagen speglad genom hans måleri presenterade i en lång svit bilder så gjorde det på mig ett oförglömligt intryckt!
    En favorit alltså! Intressant med Monet – hoppas på att få se hans näckrosdamm och trädgård någon gång och dina” impressioner” och hans impressionistiska måleri har sina beröringspunkter! Kommer gärna med på MoMas!
    Ha det gott i Monets och Turners årstid! Bamsekramar!

    Gilla

    • Tack min kära vän! Ja det här måste vara en resa precis i din smak, bortsett från ruskvädret förstås. Och DU, det du skriver här är samma som jag upplevde första gången på WvG museét, jag kanske inte blev lika såld som du, men det var mycket bättre då än idag. Tråkigt, men sant och ett led i vår anpassningsbara värld…och nu fick jag huvudvärk igen…
      Ja du, Monet är och förblir favoriten, hittade en fin bok här hemma som Johan slukade med hull och hår…och nu skall vi åka till d Órsay…MoMa och Tate…det blir underbara återseénden.
      Och ja förstås, nu glömde jag ju Turner igen…fy på mig!…även han ”one of the choosen few”…apropå Tate!

      Gilla

      • Hej vännen! Här är det verkligen ”Turnerväder” och jag som brukar gilla dimma tycker att det bara är för mycket! Apropå VG…! Regnat i drygt ett dygn och nog känns det som en resa bort till andra vyer skulle sitta bra! Idag ska jag hämta hem två adventsgranar och ta en runda över ägorna med kameran när det är uppehåll! Ha det gott vi ses snart! Bamsekramar!

        Gillad av 1 person

  3. Amsterdam har vi också besökt ett par gånger och Van Gogh museumet,visserligen många många år sedan. Även bilat runt i landet, dock inte till de två platserna du besökt nu. Ni får besöka Monet trädgård i Giverny, om ni inte gjort det, en vacker stor trädgård. Hans tavlor är vackra.

    Gilla

    • Monets trädgård har vi inte besökt tyvärr, bara åkt förbi för ganska många år sedan…men nu börjar det bli dags! Monet är min favoritkonstnär och har så varit sen jag såg hela ”katedralserien” första gången jag var i Paris…sexton år, språkresa, 1971 måste det ha varit.

      Gilla

  4. Amsterdam har mycket att ge, du lockar till en vårresa. Få se om det blir av.
    Väggmålningar drar alltid till sig mina ögon, vet ej varför men det har blivit en vana att spana in dem.
    Är ju så mycket man vill hinna med att se och uppleva innan orken trappas av.
    Såg att du gottat dig med en thaimiddag, blev några sådana för mig förra veckan i Krabi, men med resultatet att jag bara befäst det att jag är ingen älskare av deras mat.
    Inte är jag någon som passar på dessa turistorter heller, började längta hem när de sevärdheter, utflykter och promenader var gjorda, de som var något av intresse. Varmare än Amsterdam, men, där fick ni uppleva mer.
    Bangkok har betydligt mer att ge om man ska till Thailand.

    Gilla

    • Ja Amsterdam har mycket mer att ge än Thailändska turistställen…så sant och så synd att inte fler upptäcker det…och framförallt erkänner det.
      Nu är jag ju ingen Thailandfantast och det är många år sen jag var där, håller med dig ang Bangkok kontra semesterorter. Men, norra Thailand är fantastiskt, eller var i alla fall då för sisådär hundra år sedan.

      Gilla

Lämna en kommentar