När det lätta helt plötsligt blir svårt…


Jag sitter på ett typiskt Amerikanskt Hotell i Traverse City, vid Lake Michigan. Det regnar, det blåser, vädrets makter är inte på vår sida…och det känns faktiskt rätt underbart.

Vi har varit ute på vår roadtrip längs ”de Stora Sjöarna” i snart en vecka och jag kommer inte till skott med skrivandet och inte heller med fotandet, vilket kanske är det värsta!? Hur kommer det sig att allt bara blir svårt? Det som jag har gjort med förbundna ögon och öron ter sig helt plötsligt som ett oöverstigligt berg, som en gigantisk sanddyn där du tar ett steg fram och ett tillbaka och aldrig når du toppen. Det var nog så det började, jag hade sett, läst och bespetsat mig på fantastiska vandrande dyner, spektakulära strandnära vyer, lite nordamerikansk ödemark…men visst ja, det hade jag tappat bort på vägen…här gäller ju inte allemansrätten.

Nåja, vårt första stopp efter att vi hämtat ut vår Jeep på Chicago Int blev Port Washington. En liten sömnig men samtidigt alert stad lite norr om Milwaukee, en stolt och välmående stad med en”historisk” stadskärna som vi snabbt sprang genom. Men…en notering och något som vi pratat om alla de gånger vi varit i detta land…en stolthet och en trygghet i att få vara Amerikan, att få tillåtelse att visa sin flagga utan att bli beskylld för att vara nationalist.

Morgonen därpå gick färden vidare norrut, via Sheboygan, Green Bay och ut på halvön mot Sturgeon Bay. Där ändrades allt, eller i alla fall nästan allt. Från de strandnära fina villorna med svenska, norska och holländska namn, kom vi så ut i ett jordbrukslandskap där var och varannan gård var fallfärdig, där tiden hade stått still några år och framtiden känns väldigt oviss.

Övernattade i Marinette (WI) som ligger precis på gränsen till Michigan och systerstaden heter Menominee. Inte mycket att orda om, vi vandrade över gränsbron, käkade Thai, vandrade tillbaka och sussade gott inför morgondagens tur som gick till Marquette vid Lake Superior. De fascinerar mig faktiskt, dessa gigantiska sjöar som mer känns som hav och som är upphov till en ständig felsägelse…åh, kolla, nu ser vi havet igen…

Marquette var en intressant bekantskap och kanske än mer Ishpeming som var dess grannstad i inlandet. Ishpeming är en fd gruvort med museum och allt därtill, det som vi inte besökte, men stan fascinerade och där blev det en och annan bild av ”slumfotografen”.

Under de gyllene åren gick det järnväg från Ishpeming till Marquette där järnet lastades över på fartyg för vidare transport. En gigantisk ”museiramp” finns kvar inne i stan och en som fortfarande är i bruk ligger någon mil norrut.

En liten omväg via ”Grand Sable Dunes”…gäsp…och så ner till Mackinaw City via den vackra bron som är gräns mellan Lake Michigan och Lake Huron. En bro som till utseendet starkt påminner om Golden Gate och Högakustenbron och som nu var under renovering…beige blir vitt, tja, kanske, kanske inte?

Cruising längs Lake Huron, vackra fjärilar, gigantiskt åskväder med tillhörande spektakulär himmel, fint men nergånget hotell, turistigt (inhemskt)…och vi har inte träffat en endaste liten Europe so far…men ljuvlig Amerikansk FUDGE har vi proppat i oss…

Nu nattinatti, ljuva drömmar om gigantiska dyner…och fortsättning följer…

Kategorier:Okategoriserade

12 kommentarer

 1. Underbart att resa där. Har en fb-vän i Howell, Mi som tillika är konstnär och fotograf. Hon har ofta utställningar på Howell Opera. Hon heter Sandra Guzman. Tänk om ni skulle åka dit??? 🙂

  Gilla

 2. Allemansrätt eller inte – du befinner dig ju där du är 🙂

  Gilla

 3. Stort tack för att du tar med mig hit till dessa trakter, både i ord och vackra bilder. Här är i området är jag helt obevandrad så det är väldigt roligt att få komma hit via dig och bloggen. I USA har jag rest en hel del men inte just här. Intressant med dina tankar om de platser ni besöker och roligt att läsa att det här också finns lite historia. Vad gäller allemansrätten så är den ju tämligen obefintlig men jag tycker du lyckats väldigt bra med att förmedla det ni upplever.
  Jag tar till mig det du berättar och har via dig gjort ännu en resa.
  Stort tack! Önskar er en fortsatt fin tur. Och ser förstås fram emot mer…..

  Gilla

  • Ett oskrivet kort var det även för oss och jag vet inte riktigt om det ser ut som jag tänkt mig, men intressant är det och alltid lär man sig något nytt. Har fyra nätter kvar innan vi lämnar tillbaka bilen i Chicago, för ytterligare fyra ”billösa” dagar. Att ha bil inne i stan är till mer bekymmer än glädje och vi ser fram emot att få användning av apostlahästarna igen. Tack Ditte för att du alltid både läser och kommenterar…mer kommer så småningom…

   Gilla

 4. När jag följt den resa från början till slut så blir jag faktiskt glad över att få se det ovanliga i det vanliga! Småstäder, övergivna gårdar på landet och emellan vackra naturscenerier i stort och smått! Det ger perspektiv på tillvaron! Ha en fortsatt underbar resa! Kramar❤

  Gilla

 5. Tur att både fotolusten och skrivarådran vaknade, även tur att Google maps finns för nu vet jag var du befinner dig. USA har jag visserligen besökt några gånger men inte i det här området. Dessutom så gick jag i B-skola i femman och fick läsa sexans geografi i femman, flyttade hamnade i skola med rena sexor och inte 5-6 or och fick läsa sexan årskurs igen så Amerika försvann. Tur då att jag kan hänga med här då och lära mig det som missats😀.
  Lyckliga amerikaner som får vara stolta över sitt land, fast vår allemansrätt är ju lite unik. Bara folk har förstånd att utnyttja den rätt så.
  Spännande och fascinerande bilder där man ibland tror sig hamnat i en filminspelning med kulisser.
  Tack för att du delar med dig.

  Gilla

  • Tack för att du vill följa med och roligt att du uppskattar nya områden. Jadu, detta är ett oskrivet kort även för oss som har bilat kors och tvärs över detta land, från Alaska i norr till Key West i söder och mycket däremellan. Just nu sitter vi på Marriot i en liten håla som heter Muskegon…och lyssnar helt ofrivilligt på en så kallad rockkonsert, som äger rum på torget intill. Det är nämligen Labours Day på måndag och sålunda Labours weekend nu…puh! Hade det varit bra musik kunde det ju ha varit lite häftigt, men nej, det blir nog en extra ”virre” för sömnens skull…zzz.

   Gilla

 6. Til tross for at jeg har og fortsatt tilbringer mye tid i USA, har jeg aldri vært rundt i området rundt de store sjøen. Desto mer interessant å lese om din reise og dine kommentarer. Jeg allmennretten er et stort savn for oss som kommer fra Norden. Men her er selvsagt eiendomsretten noe av det mest fundamentale for amerikanere. Håper du får kjempet deg gjennom skrive- og fotosperringene. Ser jo slik ut av denne posten. 🙂

  Gilla

  • Ett oskrivet kort var det även för oss, men nu har vi gjort ”Great Lakes” och det känns bra. Helt annorlunda mot många av våra tidigare resor i US, både lärorikt och intressant. Nu två dagar i Muskegon, fyra i Chicago och sen hem till Svedala för utställning med mera.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: