Inte bara resor…eller är allt resor…


Jag reser och har alltid rest som ni som tittar in här säkert har förstått.

Men, jag funderar och funderar igen…vad är att resa?, hur definierar man en resa, att resa? Är det fysiskt eller är det mentalt…eller kanske både och. Är det något som vi i västvärlden tar för givet eller är det något nödvändigt för vår fortlevnad…är det kanske inte fullt så häftigt och romantiserat som många vill göra gällande att det är. Tja?

Inte vet jag och säkert vet inte du heller, men det vore intressant med en liten dialog, en liten stunds eftertanke. Jag tänker inte på flygskam eller andra populistiska uttryck som florerar likt myggor eller knott runt våra huvuden och gör oss…i alla fall ibland…helt handlingsförlamade…jag tänker på resor i allmänhet. Resor som våra förfäder gjorde, resor som var en del av deras liv och en nödvändighet för utvecklingen…som banade väg för dagens ”enkla” resor.

Många unga har anammat det gamla sättet att resa, fraktfartyg, tåg, cykel och…ja, You name It, men är det lösningen och framtiden? Läste igår ett reportage om en framåt ung man som tog sig runt världen med bla fraktfartyg. Säkert intressant för dagens unga, men för en gammal reseräv kändes det som att vrida klockan tillbaka. Har man själv varit på väg att se världen på det sättet, men blivit hindrad pga ”spik i foten” så ler man, känner sympati och önskar all lycka på färden…men jag tillåter mig även att vara lite skeptisk. Det passar några få, det passar om man lever i total frihet vad gäller åtaganden och även ekonomi, det är en ungdomsdröm och om man har möjlighet så skall man ta den…självklart!

Det blev inga fraktfartyg för mig, men det blev i princip allt annat…enkelt, billigt, äventyrligt och vad som helst för att få se världen bortom horisonten. Det är en resa som aldrig tar slut och nuförtiden går mina resor inåt ibland…de utvecklas, de tar plats och så kommer de ut som en liten utställning, vart femte år sisådär…Ett utkast på FB (2)

Nu har jag utställning igen, i Kalix Konsthall med början 21 september…men först blir det en liten roadtrip längs de stora sjöarna i US, med start och stopp i Chicago. Så skönt att vara gammal, att sprida på gracerna, att inte vara piskad att ha tre-fyra utställningar per år, att känna ett lugn och en tillförsikt…och en glädje över att få visa mina bilder.

Kategorier:Okategoriserade

6 kommentarer

 1. Ja kära Gertie! Resa i sitt inre gillar jag och resan jag gjorde för några månader sedan eller förra året återupplever jag när jag ser mina bilder eller dina från våra gemensamma resor men också då jag reser med dig via bloggen! Tänker att en av esteternas utställning för några år sedan passar bra på oss! Olika men ändå lika! Gillar den titeln!Ser framemot att träffas kära vän och att få ”hänga med dig”din utställning! Bamsekramar!

  Gilla

 2. Du sätter fint ord på de tankar jag också har om resandet. En del har jag rest men inte med fraktfartyg Mycket annat dock Du har ju testat än fler varianter i resandets värld och jag har några kvar. Ja, gansa många, men inser att det inte kommer att bli alla.
  Din resa ni i bilder talar till mig och jag hoppas innerligt att jag efter din vernissage ska kunna ta mig en flygtur för att få se den.
  Önskar er nu en jättefin resa till Chicago och de Stora sjöarna. Och jag följer gärna med i inlägg när de kommer.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Tack Ditte och du är hjärtligt välkommen norrut om det passar in i ditt schema. Om inte så går det ju fler tåg…förlåt flyg…
   Ha nu en fin ”östtur”, skall gå in och hälsa på hos dig framåt kvällen. Just nu håller jag på och bråkar med min A2-skrivare, puh…

   Gilla

 3. Vad är en resa? Jag tänker förflyttning A till B, men på vägen händer det som blir själva upplevelsen som rymmer hela alfabetet. Så tror jag att kroppen och själen går omlott, före eller efter men vid resans slut sluter sig och öppnar sig minnena i den landade resan, en har kanske växt lite, fyllt på, ändrat sina tankar och fått tillfredsställelsen tills en ny reselust väcks igen. Människomöten och husmöten mm.
  Själv är jag på en inre resa mer än en yttre, jag är en vardagsresenär i livet. Därför uppskattar jag resnärsvänner på bloggar som för med sig världen till mig 🙂

  Gilla

  • Tack för att du läser och följer med på mina resor, både inre och mer världsliga. Är för tillfället på en världslig roadtrip runt de stora sjöarna i US och det för självklart med sig mycket även på den inre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: