Riga och Tallin, tredje gången gillt…


Och en nostalgitripp via Inlandsvägen i Sverige, 90-årskalas för svärfar i Falköping och så E4 upp till Stockholm och Värtahamnen. En del av E4 som vi säkert har åkt långt över 100 gånger under de år vi bodde i Nacka och Värmdö. Så kommer vi då osökt in på vår båtresa över till Riga, en skön, lagom varm och ytterst behaglig tur där vi ägnade oss åt nostalgi på hög nivå, i sällskap med lite skumpa och frukt som ”skeppet” bjöd på.

Det börjar i Skärsätra på Lidingö, där jag bodde för många år sedan, sen kommer vi till Nacka Strand och Forum, där vi bodde tillsammans i drygt 8,5 år. Vi passerar Visborgs minne, en liten oas dit vi ofta styrde våra söndagspromenader och vi konstaterar att det nu byggs nytt…och man undrar varför? Kan inget få vara kvar, vara genuint och orört? Sist, men inte minst, innan vi går ut genom den södra leden förbi Sandhamn, passerar vi Norra Lagnö och färjeläget till Tynningö, en liten cykeltur eller långpromenad från vårt fd Värmdöhem (17 år). Härliga minnen, men man kan inte få allt som bekant och jag har fortfarande inte riktigt smält att jag inte fick se ”Skarvön” som jag bespetsat mig på. Har sovit mig förbi den ett antal gånger…den ligger vid norra leden…

Upp i ottan för att se inloppet till Riga och där fick fotografen en lyckostund bland alla ”giraffkranar” och gamla hamnförråd. En ruff och tuff skönhet…

Förra året gjorde vi en riktig Baltikumtripp, läs om den på min gamla blogg… http://www.gertiebgranvik.com/2018/08/roadtrip-genom-vara-ostra.html

Då var det drygt 30 grader i hela norra Europa…som ni kanske minns? När vi kom till Riga förra sommaren var det +35 och vi bodde mitt i smeten av gamla stan. Att få in bilen på innergårdsparkeringen krävde både stort tålamod och många skohorn, men det gick. Det som dock inte gick var att vandra runt, besöka Jugend och Art Nouveauhusen. Det hade varit förenat med fara för livet…små, små steg förde oss något kvarter till björnarna på torget, de från alla världens länder som var borta nu…så synd.

I år bodde vi på andra sidan floden, vi promenerade in, beundrade arkitekturen, kollade in vårt ”gamlastanhotell”. Vi åt och drack en god middag och njöt av en mycket svalare sommarkväll på vår balkong med utsikt över gamla stan…med nutidens glasobelisker i form av kontor i förgrunden. En helt bedårande blandning av gammalt ruffigt och nytt fick fotografen på benen en gång till, supervärk till trots…men, allt för konsten.

Morgonen kom och vi krånglade oss ur Riga för vidare färd mot Tallin. Förra sommaren hade vi fått glädjefnatt när vi hittade ett Hotell 2,5 km från centrum, med svit, balkong, bubbelbad mm, för mindre än ett standardrum på Radisson i stan. Rummet var fantastiskt, utsikten och allt annat också…förutom att det var +35 och det fanns ingen luftkonditionering??? Det blev ingen vandring i gamla stan, det blev inget gjort överhuvudtaget…men det tog och tar vi igen nu. Radisson mitt i stan, balkong, bra parkering, +18, sol och lite lätt regn…perfekt stadsväder. Vandrat runt, beundrat förändrigarna och upprustningen sen vi var här för bortåt 20 år sedan…fascinerande och roligt att det gamla har fått vara kvar mellan glas och betongkomplexen. Rotermann City som vi ser från balkongen är bara ett exempel. I gamla stan finns fler och så finns det förstås massor med turistfällor som i alla andra städer ”med självaktning”.

Två dagar, många steg, ännu fler intryck och i morgon åker vi vidare med båt till Helsinki för vidare färd mot Jyväskylä…Aaltostaden.

Kategorier:Okategoriserade

13 kommentarer

 1. Ler och känner igen mig på färden ut från Stockholm. Har en dotter som bor i Nacka strand och huset där hon bor var med på din bild. Tynningö känner jag väl till , ja hela hela skärgården. För vi har haft båt och seglat mycket här.
  Vad gäller ”skarvöarna2 hade jag med dem i min blogg för någon vecka sedan. Inte så mycket att se, men de finns ju där och träden är förstörda av träck.
  Spännande läsning om er stora Baltikumtripp. Estland har jag rest en hel del i, döttrarnas pappa var estländare, dock född i Sverige. Men estländare i själen-
  Riga har vi besökt några gånger och även bott över i stan. Men så mycket mer har vi inte sett av Lettland- Estland har jag däremot sett mycket av- Radisson har jag bott på både i Riga och Tallin och de brukar vara bra.
  Spännande nu med Jyväskylä- Och jag är med.
  Reser till Helsingfors på onsdag på jobbresa och då blir det fokus på Insjöfinland, Östra Finland , Kotka, Imatra och Borgå. Ja, en hel del annat också.
  Önskar er en fortsatt fin resa och tackar för denna del.

  Gilla

  • Oj då Ditte, nu har jag varit tittat på dina bilder från skarvkobbarna, men vet du, jag tror inte att det är samma. Som jag minns, så är ”skarvön” mycket längre ut och helt kal med ganska stora döda träd…men jag vet, hjärnan har ju en otrolig förmåga att förstora upp saker som man minns från förr.
   Roligt att du fick många igenkänningar och att jag hade fotat dotterns hus i Nacka Strand. I Jyväskylä nu och vi kom försent till Aaltomuseet även i år, suck. Men vi har precis ätit en god Thaimiddag och bor på ett mycket mysigt boutiquehotell, YÖPUU.
   Du är helt otrolig när det gäller uppdateringar på bloggen, insåg det nu när jag sökte efter skarvarna…och du får ursäkta om jag bara kommenterar då och då. Ibland går det flera dagar utan att jag är inne på sociala medier, är väldigt ambivalent inför dem trots att jag har flera egna konton, men, men.
   Hoppas att det blir en fin resa till östra Finland och att ditt inflammerade ben har läkt tills dess!

   Gilla

 2. Åh Gertievännen,speciellt älskar jag bilderna dina på gamla,vackra hus ,byggnader o fasader 👌Historiens vingslag o livets gång liksom.Och det finns ju en enorm skönhet i det ” ruffiga” o ”fula” eller hur 🤔kram på dig o snart ses vi igen 🙋🥂

  Gilla

 3. Nu ser jag vad det är för fel på min adress. Det ska vara ett / till. Testar på nytt.

  Gilla

 4. Nu har jag äntligen kommit hem till datorn med stor skärm och där jag gillar bäst att se på bilder.
  Kul att se dina bilder från dessa båda ställen som jag känner igen mig i, Riga bara efter ett dagsbesök men som gav mersmak.
  Tallinn däremot återkommer vi ofta till eftersom vi hängde med då vår tandläkare flyttade hem. Ångrar inte det.
  Gillar Tallinn, men förstår att de vill rusta upp stan, men lite synd när alla fotovänliga lite ruckliga hus försvinner.
  Men promenerar man runt så finns de där ändå.
  Nästa gång du kommer till Tallinn, testa vårt favorithotell Schlössle Hotel, det ligger inne i Gamla stan och är så charmigt och trevligt.
  Skarvöarna har jag fotat några gånger, men senast jag åkte finlandsbåten så var de inte vita, bara kala öar. Såg ganska tråkiga ut.

  Gilla

 5. Tack för tipset om ert favorithotell, det är säkert värt ett besök, men alla hotell som ligger inne i gamla stan har dåligt med parkeringsplatser. Nu bodde vi på Radisson, 500 meter utanför gamla stan och parkering utanför på gården. Om man kommer med flyg, som jag antar att ni gör så behöver man ju inte tänka på såna trivialiteter som att hitta en parkering. Förra sommaren bodde vi på ett litet mysigt hotell mitt i gamla stan i Riga med parkering på innergården…och det behövdes många skohorn för att få in bilen där, puh, så nu kollar jag alltid noga innan jag bokar.
  Ja de där skarvöarna har nog växt i mitt minne…tids nog lär jag få veta.

  Gilla

  • Schlössle har egen parkering, tycker man den är trång så hjälper de till. Men lämna bilen hos oss i Bromma och ta flyget. Köp Tallinn kortet då åker du gratis på spårvagnen även som turist och kommer runt en massa med sightseeingbussen. Dessutom en hel värld med museum att besöka.
   Hälsningar från Ingarö

   Gilla

 6. Befinner mig på bildresa här på din blogg – husen husen husen jag är jätteförtjust Gertie !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: