Staden som ser dig


Staden som har ögonen med sig och total koll på dess besökare.

Jag talar förstås om Sibiu, staden i Transsylvanien som har blivit känd för alla takfönster som blickar ner på dig vart du än går, som kan få den mest lugna att bli lite nervös och att vilja se sig om i varje gathörn och inte minst på öppna, oskyddade platser.

Vi kom dit när himlen hade öppnat sig, efter försök att nå Transfagarasan både från norr och söder och dagen efter EUs toppmöte. Vi var hungriga och vi lånade paraplyer på vårt Chateau…(vi köper nya paraplyer vart vi än kommer men de blir alltid kvar hemma)…och knallade iväg till restaurangen som vår värd hade rekommenderat. Mycket god mat och superb service…inte stans billigaste, men säkert en av de bästa.

På ditvägen passerade vi ett bageri som fick våra ögon vidöppna…kolla bröden och den stolta bagaren i bakgrunden…det var nära att vi gick in och åt oss mätta på bröd och ost. Vi visste inte mycket om Sibiu innan vi kom dit, men läste på och historien är som vanligt intressant. Sibiu har många historiska lager och blev 2007, som första stad i Östeuropa utnämnd till europeisk kulturhuvudstad. Transsylvanien är känd som Siebenburgen, ett namn som härstammar från storhetstiden då Sibiu var del av ett stolt europeiskt handelscentrum.

Det är inte så vanligt att vi blir imponerade, att vi nästan står och gapar, att vi blir vördnadsfulla och får viljan att se mer, att lära mer…men i Sibiu hittade vi allt och vi återkommer till ögonen, kulturen, maten och allt annat som vi inte hann med.

Fler ögon, några selfisar och ett näst intill öde torg dagen efter årets stora begivenhet…det tidigare nämnda EU-toppmötet.

Vi åkte vidare, vi kom till Brasov där vi bodde mitt i gamla stan, fortsatte till Sighisoara, Draculas födelsestad och en bedårande färgrik bekantskap. Fortsatte till Oradea, gränsstad, Jugendstad och något jag sett fram emot, men historien upprepar sig och man blir alltid besviken om förväntningarna ställs för högt. Nu sista natten innan Svedala och fortsättning följer om de andra söta små städerna…Brasov och Sighisoara.

Kategorier:Okategoriserade

6 kommentarer

 1. Jag börjar med slutet. Så roligt att det kommer fler inlägg och bilder från er fantastiska resa. Detta är trakter jag aldrig varit i och jag suger i mig allt med stort intresse.
  Dessa hus med ögon måtte vara väldigt speciella. Så härliga! Gatubilderna och miljön tilltalar mig verklige.
  Och bageriet! Säkert tur att ni inte gick in och smakade för då hade det nog varit svårt att ta sig därifrån.
  Roligt att ni hittade en bra restaurang som var bra på alla sätt. Sådant uppskattas.
  Att EU toppmötet var här i trakterna har jag läst men sedan glömt bort. Kanske skönt, lugnare, att mötet var över när ni kom.
  Stort tack för smakprovet härifrån och med så fina bilder.

  Gilla

  • Ja det var nog tur att mötet var över, det ägde rum dagen innan och när vi kom var allt på väg att plockas ner, scener, avspärrningar mm. Vi hade faktiskt missat att det skulle vara just i Sibiu, men såg ett inlägg på Rumänsk Tv och när vi sen googlade fick vi svaret.

   Resan har verkligen varit bra och intensiv då vi bott på olika ställen varje natt, men jag planerade det så och med korta dagsetapper i stället för att åka fram och tillbaka. Intressant och vackert, det enda tråkiga är att Transfagarasan var stängd längst upp, den vackraste och mest spektakulära delen, men det får bli en annan gång. Nu är väskorna packade för hemresan, lyfter mot Sverige i eftermiddag från Budapest flygplats. Budapest är en härlig stad som vi har besökt flera gånger tidigare, så den här gången går vår väg förbi.

   Gilla

 2. Tackar! Är inte hemma på riktigt ännu, körde ju ner till Arlanda pg all ovisshet kring SAS och igår kväll hämtade vi bilen på ”Beta” och åkte vi ner till svärföräldrarna i Falköping för ett par dagar.

  Gilla

 3. Ser ut som en intressant stad med så många ”ögon”. Oj vilka bröd, det verkar som dom äter lika mycket bröd som i Frankrike, painriche.

  Gilla

  • Ja det var verkligen en intressant bekantskap både vad gäller ögon och bröd. Ångrar nästan att jag inte gick in i bageriet för ett smakprov, frukostbröden vi erbjöds kom inte i närheten, så man undrar ju vart leveransen gick?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: