Nu har det hänt…


Det som jag aldrig trodde skulle kunna hända.

Efter över femtio års resande, 80 länder och många, många städer…fattiga som rika…blev jag överfallen och nästan rånad mitt på blanka dan, i Buenos Aires City. Jag klarade mig med några grova blåmärken och med både kamera och länkar i behåll…men som sagt, man blir aldrig för gammal för att lära sig nya läxor.

Buenos Aires är en häftig stad, men FARLIG. Det står poliser i varje gathörn och bilar patrullerar hela tiden både stora avenyer och trånga bakgator. De sociala skillnaderna är enorma, även med Sydamerikanskt mått mätt och aggressiviteten går att ta på. Det blev inte så många bilder tagna i city, men några hann jag med innan jag tappade ansiktet. Tjusiga nya glashus och underbara parker…men, det var just i en park det började. Stadens parker är tillhåll för uteliggare och kriminella fattiga småkillar som bara väntar på att någon ”rik” turist ska få nog av larmet och söka en stunds vila. Men, det var inte där det hände utan vid ett övergångsställe mitt emot vårt Hotell!!!

Jaja, vi vart lite spaka någon timme, vilade och googlade på BAs kriminalitet och där fick vi allt bekräftat. Ut igen utan kamera och det blev en helt ny upplevelse för mig. Att ta in, att se utanför sökaren, att samla bilder i det inbyggda minneskortet…tja why not?

Men, att sitta inne och vara rädd är inte vår cup of tea, så guldet låstes in och en kamera fick komma med på kommande vandringar…de är ju försäkrade förstås. Nästa dags vandring gick till Recoleta, BAs fina stadsdel och där ramlade vi på både en mycket fin hantverksmarknad, ett färgglatt kulturcentrum och en jätteblomma i metall som var sponsrad av bla TetraPak.

En härlig dag, en dag av återhämtning och lugn. Stora träd har vi sett, men här fanns några supergiganter som alla turistgrupper skulle fotograferas framför…förstås. Hade velat ha en fin vidvinkel utan människor…men jag orkade inte vänta, så det fick bli en turist i alla fall. I Recoleta hittade vi ett västinfluerat, urtråkigt varuhus…Patio Bullrich…vi gick in och vi gick ut…ännu snabbare. Så utomordentligt trist, kunde ha varit var som helst i världen, alla kända ”finmärken” och tomt inne i butikerna.

Skön lugn dag…men jag vill ha lite ruff och slum, lite fotogenique miljö…så nästa dag vandrade vi mot La Boca._79A7051

Vi vandrade och vandrade, passerade många måsten, som Plaza de Mayo med regeringsbyggnaden där Evita Peron härskade under några år. Vidare genom San Telmo som är BAs äldsta del. Har varit väldigt nergånget och bitvis är det så fortfarande, men det börjar vara inne och lockar till sig etablerade konstnärer och hippa finansvalpar. La Boca hade jag hört så mycket om innan, både positivt och negativt och hade egentligen inga större förväntningar. Det första vi stötte på var den blågula fotbollsstadion, ”La Bombonera” med en för oss svenskar intressant historia.

Stadion invigdes 1940 och är hemmaarena för stans lag ”Boca Juniors”. Den ligger mitt i de gamla Italienska arbetarkvarteren som är synonymt med La Boca. 3 april 1905 möttes fem unga Italienska immigranter för att grunda en fotbollsklubb. Man var oeniga om lagets färger och det bestämdes att det första fartyg som anlöpte hamnen skulle få ge laget dess färger. Det var 1907 och fartyget var…svenskt, därav det blågula.

Och vad blev då intrycket av La Boca? Jodå, vi var där en måndag och turisterna var få. Färgprakten var stor och utrymmet att leka lite var betydligt större än vad det är under helgerna…kameran och jag var på gott humör och ”livvakten” kunde slappna av lite, ta en öl och vara som en människa.

Väggmålningar och färgglada hus har jag sett förr och jag kan aldrig se mig mätt, man känner lust, inspiration och att det finns en livsglädje hos invånarna. En glädje att mitt i fattigdomen göra det bästa möjliga av situationen. Visst, baksidan finns alltid och det har förstås blivit väldigt turistiskt…men ändå…La Boca är väl värt ett besök, en vardag.

Sväva i det blå en stund…sen kom vi tillbaka till allvaret när vi började promenera tillbaka mot centrum. Området mellan La Boca och San Telmo, norra delen är inte att leka med…här är det farligt! Kameran åkte ner, taxi vinkades in, både pga oron och de trötta benen. Benen fick vila högt en stund och sen avslutade vi Buenos Airesvistelsen med en gudomlig köttbit som vi sent skall glömma. Sammanfattningsvis en sevärd stad, en stad som inte lämnar någon oberörd och en total kontrast till Ushuaia i södra Argentina

Kategorier:Okategoriserade

13 kommentarer

 1. Du förmedlar glädjen i staden!! Bra, tycker jag, även om jag (livvakten), var orolig ibland. Och jag lärde mig läxan att aldrig vara några steg framför…

  Gilla

  • Puss och tack för att du finns!

   Gilla

  • Vad himla tråkigt med det äventyr du/ ni råkade ur för! Ja, en farlig stad, det gäller att vara på sin vakt! Många hemlösa, så tragiskt att se!! Trots det älskar jag Buenos Aires, speciellt tango BA!Älskar tango! 💃🏽🎼Härlig resa ni gör! Ta det försiktigt och njut av er fantastiska resa!Kram

   Gilla

   • Ja, det var inte roligt, men bara att acceptera…någon gång skall det hända och det blev i BA. Förstår att du gillar stan och TANGO, den är alltid närvarande och livsbejakande. Vi är hemma nu och mina inlägg kommer lite efter…nu när tiden finns. Och ja, vi hade en fantastisk resa, jag redigerar och mer kommer…håller som bäst på med Rio. Kram till er båda och ha det så gott i ert ”andra hem”…eller om ni nu är i första…jaja, kram i alla fall från oss i norr.

    Gilla

 2. Så underbart att få uppleva BA igen genom dina bilder. Visste du förresten att ”Blomman” sluter sig på kvällen för att åter öppna sig på morgonen? Härligt med bilderna från Boca, där är så häftigt! Gick själv ut en stund mitt på dagen med kamera och handväska. En polis stoppade mig och sa att jag borde nog gå tillbaka till hotellet med ”det där” innan någon fattar tycke för det. Ha, du ser Gertie! Jag hade tur.

  Gilla

  • Nej, det hade jag ingen aning om, men man kan nästan förstå det när man tittar på konstruktionen. Aha du hade tur du, men det gick ju trots allt bra för mig med…lite sveda och värk bara och en upplevelse rikare.

   Gilla

 3. Lite för innehållsrik dag! Tur att du klarade situationen relativt bra – och även att alla de vackra livfulla bilderna från B.A kunde publiceras. Förövrigt är det är ljuvlig vårvinter då ni kommer hem./Jenny

  Gilla

 4. Vilken obehaglig upplevelse för dig att bli överfallen och man blir ju både utlämnad och försvarslös. Vi var beredda på att B.A var en ”farlig ”stad, hade blivit varnade, men nu bodde vi väldigt bra på ett Meliahotell just i stadsdelen Ricoleta. Men vi hade inga pengar direkt med oss ut , inga smycken och bara en liten fickkamera. En av dagarna tog vi en hop on/off buss runt i stan och det blev en del stopp bl.a. i La Boca. En stadsdel där ska man inte heller bör vara vara som turist kvällstid. Vi var bara tre dagar i B.A. och hade nog tur att inget inträffade. Gott om poliser var det överallt.

  Gilla

  • Jadu, ni hade nog tur. Vi bodde också på ett bra Hotell inne i City, men vi fick ögonen på oss, eller rättare sagt jag med min kamera och mina guldlänkar som jag hade glömt att ta av mig. Jag som har rest så mycket ensam och som vet så väl att man inte kan ha guld på sig…men, ibland glömmer man och ibland går det illa, men denna gång klarade jag mig med blotta förskräckelsen. I La Boca gick det däremot bra med kameran, tills vi kom in i lite skummare kvarter mellan LB och centrum, men då blev det taxi.

   Gilla

   • Vi hade tur men hade inget på oss och en mindre kamera. Men illa att du råkade så illa ut. Men förövarna ser ju genast . Ibland är oturen framme och den gör ont på många sätt. Och sitter i.

    Gillad av 1 person

 5. Så där hemma igen och har sparat att läsa tills jag var hemma vid datorn. Ville inte riskera att min surfplatta kapade innehållet och visst är det trevligare att se bilder på datorns skärm. Fina bilder och kul att se eftersom jag känner igen mig på vissa. Mycket som jag inte sett och det var också kul. har kanske förändrats en del sedan jag var där för tio år sedan (ungefär) för vi kände ingen oro att gå ut med kameran eller smycke på oss. Otäckt med rånet, men tur att du klarade dig förhållandevis bra. Läser vidare i din blogg.

  Gilla

  • Näe, det var inte roligt med rånet, men jag klarade mig trots allt bra, det kunde ha blivit mycket värre. Vi kände inte heller någon oro först när vi gick ut, inte förrän vi blev tillsagda av både lokalbefolkning och poliser…och det visade sig ju att de hade rätt, tyvärr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: