En näst intill sönderfotad klassiker…


Jag öppnar dörren till hotellrummet på Fjället i Björkliden och utanför fönstret syns den berömda och som sagt nästan sönderfotade Lapporten. Ok, det får bli en bild till, trots avsaknaden av spektakulärt ljus och renar. Måste erkänna att den fortsätter att beröra, trots alla gånger och alla på hårddiskar sparade foton…för att inte tala om alla gamla dior. m6a5331-lapporten

Lägg märke till tågtunneln, nere i högra hörnet. Vi brukar roa oss med att räkna malmvagnar, det är för det mesta 63st. Vid mina första besök här i fjällvärlden var tåg det enda som stod till buds, mysigt på sitt sätt, men visst är det lättare idag, när man kan ta med sig bilen, en helt annan frihetsgrad.

Vi skulle ju ha åkt till Svalbard tor Tromsö, men, men, det strejkvänliga bolaget SAS satte stopp för detta. Tänka nytt, tänka stort och tänka på det ursprungliga…så vi gjorde den planerade resan, minus Svalbard. Tråkigt förstås, men det här med inställda flyg, resor mm, har vi börjat vänja oss vid. Covid, Putin, SAS…vad kommer som fyra? Uppåt genom Finland med stopp på Hotel Kultahovi i Enare. Vackert beläget vid floden och middagen vandrade förbi utanför restaurangfönstret…lite exotiskt även för en norrbottning.

IMG_1474 Kultahovi

Vi sov gott vid den brusande forsen och morgonen därpå fortsatte vi mot Tromsö, en läcker och kosmopolitisk stad på randen till Arktis. Favorithotellet på kajen och underhållningen var räddad.

Ribbåtar fraktar ut hugna turister för en stunds midnattssol, gigantiska Atlantkryssare väntar på sina ”paying guests” och massor med nyfikna står för det myllrande folklivet. Det regnar ofta i Tromsö, men kvällarna är oftast vackra och ger hopp. Efter många försök att se Amundsenmuseét, gick det så vägen. Köerna har oftast varit gigantiska och är det något vi säger absolut nej tack till, så är det köande…hua! När Svalbard avbokades, blev det Sommaröy. Inte same, same, men, inte så dumt ändå. Har varit ut några gånger, dock aldrig bott över, men det var en positiv överraskning. Strandskator fick vi som kompisar på gräsmattan nedanför balkongen, som flest två par…inga småttingar ännu, hoppas de kommer. Vi vandrade så mycket som småbenen orkade, åkte mot Nordkjosbotn för en natt och nu åter i Björkliden…med utsikten.

Kategorier:Okategoriserade

6 kommentarer

 1. Svalbard i februari – mars har jag på önskelistan, vi kanske kan stråla samman där. 😀
  Hade ni bokat resa med fartyg på Svalbard, hörde att PolarQuest hade problem med de som skulle åka med SAS.
  Men Björkliden och Tromsø är inte fy skam det heller, bättre än covid och skadad fot. Får veta i dag om den dessutom är bruten.
  Hoppas du visar mer bilder från de här nordliga trakterna, så jag kan njuta av dem som tröst.

  Gilla

  • Jodå, februari-mars är nog en god tanke, men vissa problem med isen kan det bli…och kanske lite mörker kvar? Kan bli då, eller också en annan tid på året, vi får se…
   Tillbaka måste vi absolut, kanske vi ses? Mer bilder kanske kommer, mest gamla då, för jag har helt kommit av mig vad beträffar fotandet, efter hjärnsmällen. Vi hade inte bokar några båtturer, då SAS strul tog musten ur oss och vi sa att det löser sig när vi kommer dit. Nu blev det som det blev och vi slapp några avbokningar i alla fall…det goda med det onda…
   Hoppas att det löser sig på bästa sätt med din fot, ha det så gott det går…och en liten kram förstås!

   Gilla

   • Klart ni kommer till Svalbard igen. Vi har tre turer gjorda och jag skulle gärna tillbaka.
    Att jag hoppas komma upp tidig vår är för att få uppleva det ljuset där då.
    Inga planer på båttur den årstiden utan bara Longyearbyen, kanske någon skotertur.
    Fått besked om foten i dag och inget brutet, men tyvärr har jag smällt av ledband och skadat en sena. Hade varit bättre med benbrott.
    Hoppas du kryar på dig mer.

    Gilla

 2. Visst kommer vi tillbaka till Svalbard, frågan är bara när? Alla årstider har sin tjusning, tom då polarnatten härskar.
  Skönt att det inte var allra värst med foten…eller?
  Ha det gott och kram!

  Gilla

 3. Har tänkt så mycket på dig. Vet ju att ni tvingades ställa in Svalbard p.g.a. strejken på SAS. Bedrövligt! Men det blev ändå en fin resa dock i lite andra trakter.
  Jag var på jobbresa till Kiruna och då blev det besök i Absiko. Viss nostalgi. Minns ju också resorna till Gränsen och Björkliden med tåg .
  Men visst är det bekvämt att ha bilden med sig-
  Lapporten är fortfarande fin och den kom med även hos mig. Hör till och vackert är det.
  Trevligt med besök i Tromsö och att ni nu slapp köer och kom in på Amundsenmuseet.
  En spännande stad som vi senast besökte för kanske 15 år sedan.
  Spännande och intressant med Sommeröy. Kanske kommer det ett inlägg härifrån. Känns exotiskt och jag känner bara flyktigt till namnet men inte mer.
  Önskar er en fortsatt fin resa.
  Är så glad att jag kan få följa med så här i bakgrunden.
  Kram

  Gilla

  • Jodå, jag har följt med dig på din jobbresa i norr, självklart och igenkännande. Var in till dig idag, då jag hört om ovädret i Töreboda och tänkte att kanske Ditte skriver några rader om förödelsen? Hittade inget, men däremot läste jag om ditt avslut som reseledare, synd på sitt sätt, men kanske även lite skönt?
   Du har ju många önskemål om kommande resor, hoppas att en och annan blir av…privat.
   Ha det gott, sommarkramen till dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: