Modelljärnväg


Vad är det? Hade hört lite, hade fått en liten hint, eller kanske flera…men i München, i augusti 2010 öppnades mina ögon. Ja, inte direkt förstås, men vi var ute på en Europaroadtrip och stannade i München för några dagar…och det är en häftig stad. Vi hade besökt Dresden, kört genom Berlin, undvikit svåra olyckor och nu var vi här, i en hiskelig värmebölja.

Deutsches Museum, Olympiastadion och mitt i stadens puls hittade  vi surfarna…och maken ville gå till leksaksavdelningen på stora varuhuset? Kan det vara värmeslag tro? Längst upp kom vi och där stod det skrivet, med versaler…MÄRKLIN.

Man tror att man vet allt om sin livskamrat, men det finns alltid något att lära. Märklintåg hade figurerat i barndomen, då i liten och analog skala, nu något helt annat och så långt från leksaker som man kan komma. Högteknologi, datorstyrt och utvecklingen går i rasande fart…är man inte tekniker så får man bli och den delen lämnar jag helt åt CJ.

Efter besöket på leksaksavdelningen gick det snabbt. Startset inhandlades och ett av våra gästrum i Gustavsberg/Värmdö blev ”tågrum”. Det växte och det gick i makens fart och jag fick inte lägga mig i…”det här är mitt projekt, det här är min avkoppling från jobbet, det får ta den tid det tar och det skall aldrig bli färdigt”? Tvärt emot mitt sätt att kreera och så här såg det ut 2016, när vi sålde huset och flyttade upp till Kalix. Gurra, Järvvägen

Många fantastiska hus var byggda, rälsen dragen och det verkliga jobbet ligger under bordet, men, landskapet saknades…för jag fick inte bry mig, jag fick inte störa och CJ hann inte, de få timmar han var hemma. Fint So Far…och 2014 åkte vi till Hamburg vid Allhelgonahelgen. Vi skulle besöka Miniatur Wunderland! Det var målet, men det blev även en helt fantastisk långhelg, där vi åt ute i november, 20 grader varmt, strosade längs Alster och så ”The Clou”. Boka tid, vänta, bli frustrerad…men till sist kom vi in.

Det var enormt, det var häpnadsväckande, det gjorde maken lite liten, men vaddå…du kan inte jämföra detta med ditt…basta!!! MW öppnade 16 augusti 2001 och är idag världens största Modelljärnväg. Ytan är 1600m2, rälsen är i skala 1/87 (precis som vår) och sträcker sig över 1600 meter…man kan bli matt för mindre! Se bara på kontrollrummet!

Inga nördar där inte?!? Själva anläggningen tog nästan musten även av mig, men ajjabajja, inte jämföra, inspireras!

Elbphilharmonie var under uppbyggnad, i verkligheten och på MW. Byggstart var 2007 och det stod klart 2017, en imponerande och spännande byggnad! Nåja, här slutar vi med historien, nu tar verkligheten vid och vi skriver 2021, året som precis har börjat och som fortfarande går i covids tecken. Så här ser bygget ut idag, i helbild, ungefär 3 gånger så stort som det ursprungliga i Gustavsberg.

Vi bygger ut och jag fick, har fått den äran att vara delaktig i landskapsbygget. Sen c-skiten kom och CJ tröttnade på detaljerna, har jag till min stora glädje och tillfredsställelse fått total kontroll över landskap och detaljer. Rälsen, elen och tåglogistiken är fortfarande  makens och även husbyggandet. Hade aldrig, säger aldrig, trott honom om det tålamodet, men jag ger mig, jag är imponerad, vilket jag ytterst sällan är!

Att sen få äran att sätta pricken över I, att fixa med landskap, figurer, stadsplanering med mera, det är en lisa för själen och en flykt från världen som just nu är mer än bedrövlig. Vi har hittat en ny mening med livet, vi kan inte resa, men vi reser med tåg och fantasin slår nästan knut på sig själv ibland…och jag har fått igång kamerorna. De sover annars sin skönhetssömn och det vete gudarna om de någonsin vaknar upp till sitt verkliga liv igen? Nåja, vi bygger ut, maken bygger hus och det nya är landsbygd och industrier, jag slabbar med gips, cement och annat ”konstnärligt” och det är roligare än roligast!

Ta en titt på detaljerna, se det lilla i det stora och du, visst är det fascinerande. Jag som såg ut som en fågelunge med öppen mun, när CJ ville gå till leksaksavdelningen…jag deltar nu (tack för att jag får) med en otrolig entusiasm och glädje! Det är pillrigt, det är pyttepytte ibland, men visst är det läckert? Jag är bara en liten del av det hela, det ytterst konstnärliga…annars skall den äras, den som äras bör!

Homage till dig min kära man och vi kämpar vidare med vår ”landsbygdsavdelning”. Tills dess, njut av stadens myller!

Kategorier:Okategoriserade

14 kommentarer

 1. Jag ser – detaljer och tycker den här verksamheten är supertoppen! Roar mig när jag läser att en tror en känner sin make – vilken upplevelse det blev att inte göra det!
  Entusiasmen och glädjen har tagit plats hos dig , så underbart att läsa det! Konstnären i dig har en plats
  Ha det modellisk ni är på spåret 🙂
  Ha det

  Gilla

  • Ja tack, det är ett riktigt ljus i mörkret! Lyckas till och med glömma all bedrövelse som hela tiden gör sig påmind i alla medier, inte minst i pressen.
   Solen skiner även idag, två dagar till sägs det, sen kommer snön att vräka ner…igen😉
   Ha det gott…i solen, hoppas jag!

   Gilla

 2. Helt fantastiskt!
  Jag har alltid varit fascinerad av ”pyttestäder”. Har alltid haft ett specialbord vid jul. Skulle också vilja har en mininby utomhus. Järnvägen är en bonus!
  Ha det bra!

  Gilla

 3. ”Vart är vi på väg” vilken underbart rolig hobby du har hamnat i tillsammans med hjärnan bakom det hela. Gör ni allt själva eller köper ni byggsatser till hus figurer träd osv? Vad gör du för något i gips? Berätta gärna mer, nej jag ska inte börja med tåg, bara roligt att få veta vad man kan göra själv. Vilken tur att ni ett sådant utrymme, för det tar ju lite plats att ha det stående framme. Vi har en god vän som också har ett stort tåg intresse, hans är byggd på en väldigt stor skiva, som han hissar ner/upp i taket.

  Gilla

  • Ja du…vart är vi på väg😉…
   Husen är byggsatser som maken står för, rälsdragning, el och datasystemet för tågen likaså, där allt finns gömt under ”gardinerna”.
   Layouten och landskapsbygget är mitt område. Bygger upp nivåskillnader med ett sorts gips som är anpassat för just detta, men människor, träd, bilar och annat smått köper vi färdigt. Det är helt fantastiskt med de små ”människorna”, 2cm höga som är handmålade…i Asien förstås.
   Olika sorters gräs och grus köper vi färdigt, men jag placerar ut det för hand, roligt pillerjobb.
   Roligt är det även att ha utrymme, mycket mer än vad vi hade nere i Gustavsberg, som synes.
   Tack för att du frågar och är intresserad, det värmer!

   Gilla

 4. Så roligt! Och ett härligt intresse! Jag är helt fascinerad, När äldsta barnbarnet Max var mindre var vi alltid ,när han var på besök hos oss, på Spårvägsmuseet. Och där fanns också ett leksaksmuseum med en häftig modelljärnväg. Max var väldigt intresserad av modelljärnvägar och är det fortfarande. Så när jag läser detta får jag en tanke att jag skulle vilja ta honom med till München eller Hamburg för att titta. Men givetvis, skulle det vara fantastiskt, om vi kommer norröver att se er modelljärnväg.
  Läste ditt svar till Joy och jag hade liknande frågor. Men fick där svaren. Plats har ni ju nu och jag kan tänka mig att ni här har ett gemensamt intresse. Du har ju en otrolig kreativitet och här får du ju ett visst utlopp för den. Så roligt att också se bilder från det ni skapat. Tack! Och jag gläds så med er och det du visar.

  Gilla

  • Tack Ditte och så roligt att Max är intresserad av modelljärnvägar, hoppas att det håller i sig tills han blir lite äldre. Som jag skrev, så är det långt ifrån en ”barnlek”, i alla fall vad beträffar uppbyggnaden av räls, inprogrammering av tåg, växlar mm. Det kräver tålamod i massor, hoppas att Max har det, eller får, för det är väldigt roligt.
   Det tålamodet har inte jag och inte heller intresset, jag ägnar mig åt det jag är bra på, layouten.
   Visst vore det roligt om ni kom uppåt, någon gång måste ju skiten ta slut, vilket även gäller resor till Tyskland, men vi får avvakta. I München finns inget modelljärnvägsmuseum, däremot måste ni absolut besöka Wunderland i Hamburg, när det blir möjligt.
   Ha det gott i vintervädret, här vaknade vi till -23!

   Gilla

 5. Oj vilken grej ni har fastnat för. Det blir till att hålla sig hemma i framtiden och odla sin hobby – eller inte. Det suger väl för mycket i restarmen!
  Lycka till med byggeriet!
  Jg har en film från en julafton när jag var liten. Några av mina killkusiner hade fått modelljärnväg. När barnen lagt sig var fäderna framme och lekte halva natten!

  Gilla

  • Ja, det är riktigt häftigt! Var ju som sagt makens projekt från början och har pågått ett antal år. Så snart det går att resa, glömmer vi ”tåget”, i alla fall för några veckor då och då😉.
   Haha, jodu, det är nog mer lämpligt för vuxna barn…inte minst med dagens avancerade teknik!?

   Gilla

 6. vet inte om jag kan skylla på isoleringen eller vad, men jag läste det här för ett bra tag sedan och imponerades över er modelljärnväg men kom aldrig till skott med att skriva något.
  Men läst och blivit rejält imponerad har jag.
  Hade en kompis i ungdomsåren där de hade ett modelljärnvägsrum istället för vardagsrum. Ett fantastiskt bygge i två våningar, impad även då men ert slår det med hästlängder.
  Här tuffar livet på, lite lättnad blir det nu när värmen verkar komma och vi kan umgås ute för vaccinet det verkar dröja även om vi tillhör fas 2 och de skulle ha fått sitt vaccin i februari.

  Gilla

 7. Nu har vi snart näsan över vattenytan och kan börja planera för en lite tripp eller två! Hoppas ni har det bra trots eländet!

  Gilla

  • Jodå, det knallar på här och planerandet är igång…sen återstår det att se hur framtiden kommer att te sig. Hursomhelst så håller vi tummarna för världens öppning, känns som det enda som är att göra för tillfället…
   Ta hand om dig och må så gott det går, KRAM!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: