Trollsjön


Just precis som den heter…en förtrollande liten sjö i nordligaste Lappland. En lite pärla som jag och kära maken besökte 2014 och som vi beskådade, ja inte sjön, men vägen upp, för en vecka sedan. Jag lovade Ditte, som är en kär blogg och globbkompis att jag skulle visa några bilder från nu och förr…och efter många om och men, inscanning av urgamla bilder, tankar och lite nostalgi så kommer lite Trollsjöbilder här.

I år kom vi inte längre än till parkeringen nere på E 10an, då årets snöläge har varit och är exceptionellt. Många rapporter har talat om 6 meter i Riksgränsen, 4 meter i Björkliden osv…men jag är skeptisk. Mycket, väldigt mycket snö har det varit, men där det har uppmätts 6 meter, ja, då är det drivsnö! Nåja, jag fortsätter på förra inlägget och här kommer några bilder från Trollsjön i aug 2014.

Vandringen är ganska lätt, i alla fall när snön är borta och min kära sörländske man njöt lika mycket som jag, när vi helt ensamma vandrade uppåt från parkeringen vid E 10an. Första gången överhuvudtaget för honom och första gången för mig sen vägen kom till. Vädret kunde inte ha varit bättre som synes och det bestod för ovanlighetens skull. Hela dagen var klar, krispig och bedårande…vi tog en lång paus, vi njöt av omgivningarna innan vi började vandringen tillbaka…nu med betydligt fler vandrare…

Och även värmen hade tilltagit, så det var skönt att det gick nerför. Ja, vad säger man, breathtaking är nog bara förnamnet och trots alla mina vandringar hit, så har jag aldrig sett det så här vackert. När man går från vägen så passerar man Kärkevagge lite på sidan, men om man går ner till Vassijaure måste man kryssa mellan alla fantastiska stenformationer som tar musten ur en både fysiskt och mentalt.

Nu, 2014 gick vi raka vägen, men jag minns alla, eller i alla fall några av mina tidigare vandringar i och kring Trollsjön. Har hittat lite dior som jag har scannat in, från -79, -82 och -84 och det är så intressant, inte minst vad beträffar is och snösituationen.

Våra och iofs hela världens glaciärer smälter, försvinner och förintas och det hör vi talas om, vi förfasar oss och sen är det för det mesta stopp där. Tyvärr även för mig. Men, när jag ser dessa gamla bilder, när jag ser hur isen bredde ut sig och knappt hade tinat uppe vid Trollsjön, i augusti och jämför med idag. Ågren i kubik, eller hur. Här kommer lite bilder från anno dazumal, betänk och betrakta och försök förstå. Här gick vi lite olika turer, från Låkta över bergen via lite olika trader och sen ner till Vassijaure.

Och notera glaciären, nej snöfältet, som fortfarande var kvar i augusti. När vi kom ner till Trollsjön efter vandringen över ”snöfältet” mötte vi två entusiaster som kom från Vassijaure, släpandes på dykutrustning!? Jadå, gammal dykare är jag, men här går gränsen, definitivt…både gick och går!

Jahaja, nu har jag gjort reklam för Trollsjön och det är egentligen onödigt, för den är redan välkänd bland dagens fjällfarare och listnördar…men om nu någon inte har hört talas om denna gudabenådade plats…så, varsågod och ÅK!

Kategorier:Okategoriserade

12 kommentarer

 1. Stort tack Gertie! Detta har gjort min dag. Jag tittade och läste sent i går kväll men nu har jag på nytt och tittat och läst flera gånger. Du är ju en fantastisk fotograf och tänk vilket jobb du också lagt ner på att scanna in gamla bilder. När jag ser bilderna och förstorrar dem upplever jag att jag ä på plats.

  Väldigt intressant och roligt att se både de gamla och nyare bilderna och hur snösituationen förändrats. (Jag har varit i trakterna i mars men då ser det ju helt annorlunda ut. I varje fall vet jag att jag då besökt Vassijaure. Men Trollsjön sommartid har jag inte sett. Dock passerat i närheten. Kan absolut inte minnas varför vi inte stannade. Men jag vet att vi hade en tid att passa i Narvik
  Vilket landskap och vilka miljöer du visar. Tyvärr ser det knepigt ut just nu att ta mig hit. Men om inte annat så kommer det ett nytt år.
  Än en gång stort tack!
  Kram

  Gilla

  • Roligt att jag kan få dig att minnas och även att drömma lite. Det är ett fantastiskt ställe och jag hoppas verkligen att du/ni kan ta er dit…när tiden, hälsan och lusten sammanfaller.
   Hoppas att det gick bra igår och så en stor styrkekram förstås!

   Gilla

 2. Det här inlägget rymmer FÖRÄNDRINGens framfart. Minnenas paradis. Naturens magiska så klokt kalla sjön för Trollsjön. Och människan där som fotar och berättar. Scannar och jobbar om. Rytmen i texten.
  Det är något med din själ i det hela.
  Bilden av Blåklockorna ger mig minnen en norsk text – jo jag sitter här och nynnar.
  ”Hvis du lytter kan du höre hvor det klinger
  Fra tusen klokker sma som vajer lett i vind
  Lytt til de spede toner når ved kveld de ringer
  – og kaller dyr og trär til aftenbönnen inn!
  Aftonbon eller inte; för mig bäddar klockorna in
  Så påminns jag om att det var Ditte som tipsade mig om din blogg, den kommer du gilla sa hon; en tid har gått sedan dess, på den vägen är det.
  Tusen takk!

  Gilla

  • Fin liten text och visst bäddar klockorna in, kanske dock inte just till aftonbön. Roligt att du uppskattar mina små ord och bilder, jag gläds verkligen åt dina kommentarer, tack för dem!

   Gilla

 3. Lätt vandring säger du, då kanske inte hoppet är ute för mig att gå till denna vackra sjö. Har ju aldrig blivit av trots löfte från morbror att vandra dit med oss. Min rygg ska det väl gå att få ordning på.
  Vackert är bara förnamnet och en så underbar färg.
  Tack för att du visar.

  Gilla

  • Ja du, det där med lätt eller svår är förstås relativt, men jämfört med din vandring hos Gorillorna, så får man nog betrakta vandringen upp till Trollsjön som lätt.
   Hoppas att du kan ta dig dit och då när det är vackert väder, vilket gör sjön rättvisa färgmässigt.

   Gilla

   • Fast då hade inte min rygg slagit till ännu. Nu blir det inga promenader innan min naprapat kommer tillbaka från semestern. Mitt hopp står till henne.

    Gillad av 1 person

 4. Väldigt fina bilder bjuder du på. Vi stod nere på parkeringen och hade tänkt oss till Trollsjön men regnmolnen tornade upp sig och vi gick inte iväg. Den turen har vi kvar att göra, kanske senare i höst.

  Gilla

  • Det var nog tur att ni lämnade Trollsjön till ett senare tillfälle. Har ju som du förstått sett den i de mest skiftande kostymer…men, den kräver i alla fall lite sol för att visa sitt rätta jag. Hoppas att det blir av till hösten!

   Gilla

 5. Det ser alldeles fantastiskt ut. Aldrig besökt Trollsjön men äldsta sonen som förra året besteg Kebnekaise med några polare pratar om Trollsjön. Maken och jag har bestämt oss för att, kanske inte i år men längre fram, ta oss uppåt och upptäcka allt det vackra. Maken har inte varit särskilt högt upp i landet så det är ett mål hos honom och jag hakar gärna på. Vår tänkta utlandsresa i januari när maken fyller 50 har planerats om så nu har vi hyrt en lägenhet i Klövsjö istället. Det blir skidor och andra äventyr istället. Ska se till att jag håller mig på benen för nu räcker det med fall för ett tag…
  Tack för en fantastisk bildserie och så otroligt kul att se dina inskannade diabilder.
  Önskar dig en härlig helg!! Kram

  Gilla

  • Kram och trevlig helg till er med! Någon gång måste ni åka upp och vandra till Trollsjön, det kommer ni inte att ångra, jag lovar!
   Klövsjö är trevligt och det blir säkert en fin födelsedagsresa…men du, lite ledsen blir jag allt, över att ni inte tror att världen har öppnats ens en gång i januari!? Hoppas verkligen att att så blir fallet! Oroväckande är det trots allt, när man ser och hör om alla länder som inför nya restriktioner.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: