Hanoi utan munskydd…


Dumt kanske, eller hur mycket hjälper egentligen alla dessa munskydd som åker av och på med mer och mindre smutsiga händer?

Vi fick en riktig duvning när vi anlände igår eftermiddag. Kom in till passport samtidigt som ett helt plan med Kineser, med munskydd, men som trots det inte fick komma in i Vietnam. Landet har varit stängt mot Kina ett tag, men försök att komma in görs tydligen ändå. Vet inte vart planet kom ifrån, men det var bara att vända, in förbi passkontrollen kom de inte och väskor i en gigantisk hög väntade på att åka ut igen. Ja, man undrar…lite som att sila mygg och svälja elefanter, eller?

För oss var det inga problem, ingen kontroll överhuvudtaget och sen är det första vi läser här på morgonen, att det är fem nya fall hemma i Sverige?

In till stan, incheckning på vårt Hotell i gamla Hanoi och ut en välbehövlig promenad. Inte många som hade munskydd, kanske en av tre, men handspray fick du överallt.

Nostalgisk blev jag också, när alla bedårande lukter slog emot oss och jag tänkte i alla fall tanken att det vore lite häftigt att prova. Men magen är inte längre av stål och vi knallade in på en ”safe” restaurang i stället och avnjöt en Hanoispecialitet. Sov klockan runt och sen tog vi en uppfriskande morgonpromenad runt Hoan Kiem Lake.

Som överallt i Asien är det ett sammelsurium av ambulerande försäljare, taxibilar, vanliga bilister och alla andra mer och mindre fantasifulla färdmedel. Vi tog oss fram till fots, med ”Cyklo” och lite buss, hann med både tempel, lackmålningsstudio och vattendockteater. I lackstudion fastnade vi för två äggskalsverk som kommer med oss hem.

Fortsättning följer när bilderna har blivit redigerade, fotografen har fått sova ut igen och tankarna har samlats. En sista reflektion bara…alla dessa elledningar. Jag kan aldrig få nog av dem, de finns överallt i länder som inte är fullt så utvecklat som vårt…och jag förstår INTE hur det kan fungera? Javisst är det strömavbrott då och då, men ändå?

Nattinatti.

Kategorier:Okategoriserade

11 kommentarer

 1. Kul att ni kom iväg på eran resa, med tanke på tidigare strul. Ledningar är spännande i dessa länder, ett mirakel att det fungerar.

  Gillad av 1 person

  • Ja du, dessa evinnerliga elledningar…och ibland är de nästan som konstverk, installationer i dubbel bemärkelse. Inte alla samma hysteri här som hemma…men Kineser får inte komma in och det börjar märkas hos de som är beroende av turistindustrin. Kineser och Koreaner har varit deras till antal största turistgrupper. För oss är det lugnt och skönt, men vi tycker synd om de drabbade förstås.

   Gilla

 2. Stort tack Gertie för denna hälsning från Hanoi. Ler när jag ser dina fina bilder och tänker på mitt besök här. Mycket verkar sig väldigt likt. Ja, när jag var här, länge sedan, var det ju inte direkt munskydd som var aktuellt. Kan tycka att det var trist att kineserna inte fick komma in i landet. Men nu är det så. Skönt att ni slipper se mängder av människor med munskydd. I Peking minns jag att många hade munskydd när vi bodde där men det var p.g.a. avgaserna och inte då rädsla för ”Corona” känns som om vietnameserna inte är så ”hysteriskt” lagda. Jodå, fall lär ju finnas även i Sverige nu. Och journalisterna på tv frossar i detta.
  Tycker ni var väldigt effektiva som hann med så mycket efter den långa resan. Men å andra sidan är det lika bra att komma i kapp med tiden och kroppen-
  Ja, elledningar! Verkligen kreativa varianter. Men oftast fungerar ju trots allt elen.
  Ser fram emot mer från Hanoi.

  Gilla

  • Ja Ditte, nu har det gått några dagar utan internetuppkoppling. Först på båt i Halong Bay och senaste natten tåg mellan Hanoi och Danang/Hoi An. Det kommer mycket mer, både från Hanoi och de andra. Håller som bäst på att läsa in bilder i datorn efter en lång promenad i Hoi Ans gamla stad…på Unescos lista. Hysterin är inte alls så stor här som hemma, men skolorna är fortfarande stängda efter ”nyårslovet” (samma som Kina). Att så många turister uteblir, Kineserna är ju deras i särklass största målgrupp, börjar sätta sina spår i form av stängda restauranger och affärer, här i Hoi An har vi sett det med egna ögon. Hur det ser ut på riktiga turistorter?…ja, det är säkert än värre.

   Gilla

 3. Så bra att ni kom iväg, hoppas också ni sluppit undan de som gnäller om att vi reser nu. Är det inte för klimatet så tror de vi kommer dra hem smitta. Vårt Hongkong blev inställt som du vet, lika bra det för hur kul är det att vara där nu, där alla bär munskydd och man blir tillsagd om man inte bär. Låter bättre med Vietnam. Sydafrika som vi hamnade istället i blev desto mer lyckat.
  Härligt att se dina bilder från Hanoi, så typiskt Asien och en sådan där typisk hatt införskaffade även jag. Tålig är den, trots att den ser skör ut, råkade sätta mig på min. Platt blev den, men var bara att räta ut igen.
  Kul med ledningarna, vid vårt första besök i Bangkok, hade vi en guide på en utflykt som att och filosoferarade om hur det kom sig att alla turister var så fascinerade av dessa ledningar och måste fotografera dem. Ja, undrar det jag 😊.
  Ha en fortsatt fin resa.

  Gilla

  • Ja det var skönt att vi kom iväg, i grevens tid tror jag faktiskt, för i morse fick vi besked att vår resa till Centralasien 8 april har blivit inställd!!! Turkmenistan har stängt gränserna och nu väntas flera av ”Stan”länderna följa efter. Så tråkigt, för denna resa har jag verkligen sett fram emot. Kan i dagsläget inte varken känna eller längta efter något annat, känner mig mest tom och skall försöka koncentrera mig på Saigon, Mekong dit vi åker på tur i morgon…och Kambodja, om vi nu kommer in, vill säga?
   Det gläder mig att Sydafrika blev bra! Har inte haft tid att besöka varken dig eller andra bloggvänner, har fullt upp med mig själv, nya upplevelser och att redigera bilder emellanåt…men jag lovar och det vet du, jag kommer på besök när tiden finns!
   Ha det gott…och du glömmer väl inte munskyddet när du åker in till stan…???

   Gilla

 4. Så exotiskt och spännande kära Gertievännen! Jag kan nästan känna lukten och dofterna genom dina underbara bilder och livfulla beskrivning. Det där med elledningarna som hänger som slarviga nystan längs väggar och över gator och som också jag älskar att fotografera, estetiskt tilltalande men verkar livsfarligt. På tal om ”livsfarligt” så ser vi inte heller här någon hysteri över coronaviruset och inga munskydd! Livet är härligt och vi önskar er en fortsatt underbar resa från vårt kant av världen – New Orleans en pärla som vi lämnar om några dagar med många härliga minnen i bagaget! Bamsekramar

  Gilla

  • Ja du vännen! Lite mer exotiskt än New Orleans är det, men därmed skulle jag inte säga att det är bättre…
   NO har en helt annan puls och det känns bra att ni har tagit stan till era hjärtan…även utan Mardi Gras. Ha det fortsatt bra och ”digga” även för oss, KRAM!

   Gillad av 1 person

 5. Haha, så kul att se dessa elledningar. Jag brukar också stanna upp och fota virrvarret och brukar har samma tanke… HUR kan det fungera överhuvudtaget. Känns inte alltid helt säkert 😉 Men oerhört fascinerande.
  Tänk hur det blivit runt om i världen i dessa Coronatider… Och fascinerande vilka som släpps in och vilka som får åka hem igen. Kan tänka mig att ni märkte av det på er resa. Mängden turister till exempel. Skönt på ett sätt att slippa trängas på dom mest turisttäta attraktionerna. Men samtidigt skrämmande för enskilda små företagare för hur ska dom överleva om det fortgår långt framöver…
  Tack för fantastisk reseskildring och magiska bilder.
  Kram

  Gilla

  • Jadå, avsaknaden av bla Kineser var påtaglig och för oss var det väldigt skönt! Att slippa armbåga sig fram kändes som en ynnest, då vi vet hur det brukar se ut vart man än kommer i Asien. Nu var det nästan åt andra hållet…hallå, var är du…
   Egentligen märkte vi inte av hysterin när vi var i Vietnam, det pratades inte om det och inte heller var det många som använde munskydd. Men, när vi åkte ut från Vietnam, till Kambodja, då stängde V gränsen mot bla Svenskar…en nästan overklig känsla för oss.
   Tack igen Susanne för att du vill följa med på mina resor…du är hjärtligt välkommen!
   Kramen!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: