Are You ready to bee Continued?


Eller har du redan sett tillräckligt från NZ och somnar bara du hör namnet? Ja, då får du väl göra det, men du som inte har somnat är välkommen med på vår fortsatta Roadtrip i det vackra, förlovade landet. Vi lämnade Fox i ett riktigt busväder, vi styrde in i landet igen, mot Wanaka. Färden dit var lika spektakulär som alla tidigare delmål… kringelikrokvägar, spektakulära vattenfall, saganomringenvyer och så kom vi då fram mot hägringen…Lake Wanaka.

Osannolikt vackert och vägen dit spelade i samma division, men det får bli en parentes då allt inte får plats i en liten blogg. Hit hittade vi via vår NZ-vän från Nordkap och visst, vi tackar och bockar. Hans råd var…stanna i Wanaka i stället för i Queenstown, så gjorde vi och det är vi glada för. Q åkte vi förbi senare, en iofs häftig stad mitt emellan spektakulära berg och med upplevelsesporter i massor…men för oss kändes det som att det var några år för sent.

Vi bedårades av landskapet, precis som alla andra som åkt här och så landade vi till slut vid randen av Lake Wanaka, på ett helt osannolikt litet B&B som kallade sig självt Hotell. Shit happends, bättre kunde vi inte ha bott och vi vandrade ner till centrum för att få en bit mat. Det var inte helt enkelt vad det visade sig…hittade en fantastisk ”Kinakrog” och precis när vi skulle sätta oss ner och beställa, då vällde det in 2-3 busslaster med Kineser…

Tack och adjö…nästa vi hittade var en Thai och där åt vi en helt fantastisk middag, med riktigt Thaikäk, lugnt, skönt och så såg vi skylten bakom baren: ”If You are afraid to walk alone to Your home, please Tell Us and We´ll arrange a Taxi for You”. Vad  är detta frågade vi förstås? Och, jodå, det var tydligen farligt, att på denna lilla ort, mitt i NZ, vistas ute efter mörkrets inbrott??? Vi vandrade tillbaka till vårt fantastiska Chateau, vi njöt av utsikten och vi kunde inte smälta det vi hört…idyllens mörka baksida?_79A0976

Nu vände vi söderut, precis tvärt emot vad de flesta gör…vi fortsatte till Te Anau, porten till Fiordland NP, via nämnda Queenstown. Utsikten ner mot stan via hårnålskurvorna var rätt ok, men själva stan lämnade oss helt oberörda, tyvärr…

Det gjorde dock inte den minst sagt spektakulära vägen, den här också…det känns som att jag upprepar mig hela tiden, men den ena vägen efter den andra blev mer och mer spektakulär, mer och mer vacker och till slut fick man nästan nog av det vackra. Det var serpentiner, det var hisnande vattenfall, det var mordorberg och ibland såg man ljuset på andra sidan, bara för att helt abrupt slungas in i en svart tunnel…ja, det var ytterligare en dag att minnas. Bland det häftigaste var nog den gamla Whiskeystaden Cardrona, där det just då fanns en BH-installation till förmån för bröstcancer.

På eftermiddagen kom vi fram till Te Anau och det första vi fick höra var att passet ner mot Milford Sound var stängt pga SNÖ. Tack, tack och så var det återigen bara att gilla läget…och att vänta. Morgonen därpå lyste solen upp topparna med nattens nysnö och vi tog tjuren vid hornen och åkte iväg…går det så går det…och det gick. Bergen var helt sagolika med pudret på trädens toppar, ja, det var nästan så att skönheten gjorde ont…

Vi gjorde några stopp på vägen, bla vid ”Mirror Lake” där det naturligtvis var knökfullt med asiater. De försvann dock ganska snabbt…guiden manade på…fem minuter…framåt, framåt…och sen infann sig lugnet. Att det sen var överreklamerat som det mesta i guideböckerna, det är en annan historia…snyggt var det ändå. Underjordiska vattenfallet en bit därifrån, var även det värt en liten promenad.

Yes, Milford Sound…en myt, en dröm, en saga, eller vad då? Jodå, det var helt fantastiskt förstås…men, det var här alla turister häckade. Vi hade undrat och frågat oss hur det kunde vara så folktomt överallt, men här fick vi svaret…abrupt och brutalt. Vi såg oss omkring, vi fotade lite…och vi skippade båtfärden ut i sundet…det kändes inte bra, men vi hittade ett brudpar, ett av alla som vi kom att stöta på.

Snön låg kvar även när vi vände tillbaka och ibland blev det lite väl hisnande längs stupen. Snöbollskrig och väntan vid tunneln, framfusiga Keor som gillade bilarnas gummilister, mer snö i luften och på eftermiddagen var vi åter hemma i TeA.

Nu är det slut på inspirationen för denna gång. Hade tänkt mig resten av Sydön i ett svep, men så mycket återstår att det får bli en del 3.

Nattinatti och vi ses igen, hoppas jag!

Kategorier:Okategoriserade

8 kommentarer

 1. Så underbart att läsa Gertie! Vi gjorde en annan Lake – Lake Tekapo strax öster om Mt Cook/Aoraki och efter Te Anau och Milford Sound. Lika fantastiska vägar och scenerier!!! Ska bli kul att läsa om vart ni körde sedan 🙂

  Gilla

 2. Jag och maken är helt klart med. Här är det mycket hög igenkänningsfaktor. Men när vi var på plats, i februari- mars 2005 fanns inte digitalkameran så vi har pappersbilder i skiftande kvalité. Men när vi ser dina fantastiska bilder så gör vi om resan igen och med hjälp av min dagbok som jag skrev. Alla platser du har med här besökte vi också. Och denna väg ner mot Milford Sound med alla hårnålskurvor. Brant var det också. Väldigt brant.
  Ser redan fram emot nästa avsnitt.
  Stort tack för detta.

  Gilla

  • Roligt att ni har varit med på resan både i minnet och via mina ord och bilder…och mer kommer så småningom. Hoppas att ni kommer att känna igen er även där. Du Ditte, nu skrev vi nog hos varandra samtidigt!? Chess i London 1986, Sydamerika och många andra platser där vi nästan har mötts…intressant och tänkvärt. Ha det gott och hoppas att hemsidesstrulet löser sig!

   Gilla

 3. Ser att den förra kommentaren gick fram utan adress!
  WOW! Vilken natur och toppenbilder därtill från NZ, ett land som jag tyvärr inte har varit till!

  Gilla

 4. Ja jag säger då det, vilket land. Så mycket att se och ta in. Kanske någon gång, tills dess så har jag i alla fall fått resa med här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: