Julafton i St Petersburg


Ja, i alla fall vad vi menar med vår julafton. Vad gör man, när man inte har några nära och kära att fira jul med?  Jo man flyr, eller rättare sagt, man hittar på något som går stick i stäv med det traditionella. Man sticker upp fingret i luften och känner vart vinden blåser…och den här gången blåste den mot sydost. Sagt och gjort, vi bokade flyg, vi bokade hotell…och jaja, sen hade vi ju glömt den lilla detaljen med visum! 150 mil hemifrån fågelvägen, lätt som en plätt borde det vara, men nej, förstås…och hur tänkte vi?

Nåja, allt löser sig, även om tiden är knapp. Maken satt i timslånga telefonsamtal med Ryska Ambassaden, vårt bokade Hotell, SAS och till slut hade vi det lilla pappret i våra händer…och nu var allt frid och fröjd? Det var några år sedan och detaljerna har bleknat, men vi kom till St Petersburg 22 december, vi checkade in på ett riktigt ”finhotell”, i alla fall enligt Rysk standard. Vi hade slirat oss in till stan med en tveksam taxi, vi var hungriga och vi ville ha luft. Ut i snöyran och vi hittade ett mysigt, nyöppnat ställe, ett stenkast från vårt Hotell. Enda gästerna, teckenspråk, god mat och utsikten…ja, inte helt fel, eller? Kameran var inte med, så det fick bli mobilbilder…häftigt eller hur?

Det vi inte visste, men det vi fick lära oss, är att Julen inte firas på samma sätt i Ryssland som i övriga Europa och definitivt inte samtidigt. Sedan 1992 är det dock åter en allmän helgdag och Juldagen firas den 7 januari, enligt ortodox kristen tradition. Så skönt sa och tänkte vi, vi som inte har lust att fira jul och som dessutom hade flytt lite. Det här fick vi inte veta förrän på julafton och dagen innan såg det ut så här på Hotellet. Företagsfest med tomtar av båda könen, efterfest i baren med lättklädda damer och inte fullt så tjusiga herrar…fördomar?

Maybe baby, men visst är det väl ganska uppenbart och dessutom känns det igen från Strandvägen i Stockholm på Nyårsafton. Vaddå tänker du…och jodå, det är en annan historia som kommer så småningom. Jodå, vi gjorde stan, trots snöslask och annat roligt. Vår julafton tillbringade vi på det fantastiska Eremitaget, tillsammans med horder av landsmän som tydligen var lediga…trots att det inte var deras jul. Insidan var och är fascinerande, som ni alla vet, vare sig ni har varit här eller inte. Ett av världens mest kända Muséer lämnar ingen oberörd…men…ursäkta, jag blev inte helt såld! Ett måste och visst, jag vill inte ha det ogjort…

Glitter and Gold, historia på gott och ont, men utanför pågick ett annat liv, en annan historia, som för mig var mycket mer intressant trots att det var i grannskapet. Gycklare, eller skall vi säga lycksökare, försökte hitta kunder i den bitande, råa kylan och ja, titta, en och annan nappade.

Stan är enorm, vilket vi inte mindes från anno dazumal, men nu blev vi varse dess omfång. Vi vandrade som vi alltid gör i städer, vi blev trötta och så tog vi tunnelbanan…just precis den dan då ett attentat ägde rum här och nu. Inte såg vi nåt, men vi blev varse allt av alla sms och mail som vi fick, av oroliga vänner, tack för omtanken! _79A8625

På vår julaftonskväll åt vi en formidabel trerätters, i Hotellets restaurang med samma utsikt som vi hade från rummet…över hela stan! Inte en skymt av julmat så långt ögat nådde och natten artade sig, men först några vyer från rummet…varsågoda!

Sämre utsikt har vi haft och nu går jag händelserna i förväg…men det här var var som mötte mig, när jag vilade mina trötta ben, efter några timmars vandring på juldagen. Trodde inte mina ögon, men jodå, ett ufo i form av en ballong utanför fönstret!?

Once upon a time, eller hur det nu var, men vaknade gjorde jag…tvärt! Den kvällen hade vi beslutat oss för att gå tillbaka till ”första matstället”, det nyöppnade. Då, i förrgår gick det bra att få både öl och vin, trots språkförbistringar, men nu ville ingen förstå. Vi försökte med allt, försökte få titta på bilderna av maträtter, men, no no…öppnade i förrgår, men idag har vi stängt?! Intressant och vi hittade förstås ett annat ställe, lite suspekt, med en anstrykning av US och stora, starka mörka män som vaktade. Äta bör man, annars dör man, enligt maken…men det vete fan, kanske dör man innan, men inte just denna gång.

Inte klaga, inte gnälla, vi hade några helt fantastiska dagar i snöslaskblasket och vi besökte allt man ”måste” besöka, inte minst Uppståndelsekyrkan. Puddingbyggnad som nu var under renovering…förstås! Utsidan lämnade mycket övrigt att önska.

Men desto häftigare var det inomhus. Var man inte religiös innan, så blev man, eller i alla fall lite salig. Återigen guld och glitter, men samtidigt infann sig en sorts ro, ett lugn och en eftertanke…vad vet vi, vad kan vi, hur dömer vi…och vad har vi för historia?

Sista dagen tog vi oss an ”kulturön”, har glömt vad den heter men den var en liten oas mitt emot Eremitaget. Vi var nästan ensamma, vi njöt av tillvaron och vi hittade även en ”lyxaffär” med Fabergeägg, vilken vi måste ta oss en närmare titt på. Installationer och ”moderna” skulpturer fanns det gott om på ön och utsikten mot andra sidan floden, ja, den var inte helt fel.

Javisst ja, skulpturerna höll jag förstås på att glömma…varsågoda, håll tillgodo, tyck om eller ogilla, men lite annorlunda var de allt.

Jomenvisst, det var en härlig jul, precis så som vi ensamma vill ha det. I år sitter vi där vi sitter, vi sitter bra, vi bor fantastiskt…men, vi är fångar, precis som vi alla är. Att se utanför sin egen horisont, att vidga sina vyer…det var vårt gamla liv…nu är nu…och vad blir vårt nya?

Kategorier:Okategoriserade

15 kommentarer

  1. Tack för härlig läsning! Så roligt att komma tillbaka till Petersburg. Här var jag senast 2002 och vi bodde då hos vänner . Vilket man egentligen inte fick. Utan vi fock med dem åka till SAS hotellet och betala x antal dollar för att få ett papper på att vi bodde där. (Om vi skulle bli stoppade av polisen) Känner igen de ”sevärdheter” ni besökte inklusive ön.( Våra vänner, svenska, där mannen var platschef här för SAS)
    Men någon ballong utanför fönstret kom inte. Vilken upplevelse! Och upplevelsen med tomtar fick vi inte. Var på plats i maj.
    Detta vad gäller julen är inget för oss heller. Jag har inte ens som liten gillat den och jag var från 12 år och uppåt med mina föräldrar antingen i Vålådalen eller Storlien över jul. Ibland också över nyår. Sedan med döttrarna blev det några år på annat sätt. Men sedan 2002 har vi oftast varit bortresta över julen. Så blir det ju inte i år. Vi bor också bra och trivs här men visst är vi fångar. Tycker du satte så bra ord på detta. Och igenkänningsfaktorn hos mig är hög vad gäller tankarna.
    Det var också fina minnen som dök upp nu med Petersburg.Med fantastiska bilder och text. Än en gång stort tack.

    Gilla

    • Varsågod Ditte och tack själv!
      Dina kommentarer är alltid lika välkomna och extra roligt är det, när jag lyckas pricka in gemensamma minnen.
      Ja, den fula korruptionen kan göra en matt och även lite ledsen, men ni löste ju boendefrågan på ett strålande sätt.
      Tror att det här med julen har varit och är mer exponerat och ”upphåsat” ju större släkt man har, vi som enda barn har helt andra historier med oss i bagaget. Lugnt och skönt och gärna på annan plats än hemma.
      Förresten, minns du förra julen? Jag fick ju ett infall när jag hörde att ni var i Kemi, en liten utflykt för oss, men så blev det inte, då vädret var allt annat än trevligt.
      Ha det gott och hoppas att du får en varm, lugn och fin jul hemma.

      Gilla

  2. Tack för härlig läsning, så många egna minnen från vår resa dit (1985!) Det skulle vara så kul att åka tillbaka. I dessa dagar är det verkligen reseminnen som gäller istället för reseplaner.

    Gilla

    • Tack för att du läser och så roligt att jag lyckades reta dina gamla reseminnen!
      Just precis så som du säger…att planera något just nu känns omöjligt.
      Om inte c hade kommit skulle vi ha gjort Petersburg tredje gången gillt i augusti. Där skulle vi ha stigit på Transsibiriska, för vidare färd mot Vladivostok…suck…

      Gilla

  3. Wow vilka bilder, du kan tro jag skådar, beskådar och ser! Så många fina detaljer.
    Spännande var enda en! Texten spetsat på Gertievis 🙂 Skönt nöje!
    Jular har det blivit en del av; har haft år då de varit med om mindre bra saker, några dåliga, sjukhus, dödsfall och lite till. Men också många mer saker, jobbet antal julhelger. Varit ensam gånger flera också trots familj. Varierat om jag säger så. Allt har sin tid och jag finner mig i det och har laddat fören fin jul trots allt här med självet o jag. Familjen från Norrköping kommer hit för en stunds fika utomhus denna veckan så vi får ses. Över ett år sedan sist då jag ju valt den strategin. Fånge? Nej, jag känner ju inte just så, men annorlunda visst. Jag tror ju på acceptansen som bekant.
    Om du inte skriver något mer före julen så önskar jag dig och mannen din fina dagar – planera och lägg gärna in Karlstad 🙂 Inför 2021 hoppas jag kunna resa uppåt Skellefteå till mina vänner där. Promera och återuppleva, jag hade fantastiska år där också.
    Julkram

    Gilla

    • Tove! Du sätter tummen på allt, du har en gudabenådad förmåga att se, att ta till dig…och reflektera.
      Känns som att det är totalt oegoistiskt, ett uttryck för människokännedom och även intresse av hur andra lever och mår. Du är en pärla, en pärla som kom till mig via Ditte…som också är en likadan ädelsten, eller kanske inte lika, en annan sorts, men en likvärdig!
      Jaja och så den här så kallade julen…vad är den idag, vad står den för, hur många i köphysterins dagar har en minsta liten aning om vad julen betyder???
      Matt blir jag, religiös är jag inte, men jag bävar och jag fruktar, trots ett viss mått av din acceptans.
      Ja hua, så många tankar du väckte…och tack ändå, förstås!
      Skickar ett tjog julkramar till dig, för något mer inlägg före jul…det kommer inte.
      Däremot en årskrönika i vanlig ordning…och tänk, det blev 100 resdagar även detta satansår…
      ❤🧡💛❤🧡

      Gilla

  4. Åh, vill så himla gärna besöka St. Petersburg en dag! 🙂

    Gillad av 1 person

  5. Så roligt att få komma tillbaka till St Petersburg. Jobbade där mycket i mitten av 1990-talet och har bara besökt staden två gånger sedan dess, men nu är det säkert 10 år sedan jag var där sist.
    mycket igenkänt, finns så enormt mycket att se och uppleva i denna stora stad.
    Tack för att jag fick vara med på er resa!

    Gilla

    • Förstår att du känner igen dig, men jag antar att du var här, när vädret var lite vänligare. Vår tanke och planering var att göra ett återbesök i höstas, då vi skulle ta Transsibiriska därifrån, men, även de planerna gick om intet. Roligt att du ville resa med oss!

      Gilla

  6. Säkert trevligt ställe för att fly julfirande, men har hört att vill man fira nyår så görs det med besked i Ryssland.
    Har bara varit några timmar i St. Petersbug, gjorde en östersjökryssning för några år sedan och då fick vi göra guidad tur utan visum. I en skruttig buss som holländarna hade dömt ut och fick se de i guiden ögon viktigaste platserna. Men ser med dina bilder att det finns en hel del kvar. Sommar då vi var där, så något besök inne i den kyrkan var inte att tänka på, kön var inte bussvänlig. Men nu har jag ändå fått se den inne, tack för det.
    Får kanske ta ett längre uppehåll där, om vi nu kommer ut i världen igen. Hade hoppats på vaccin i januari, men det verkar dröja för oss som inte har hemhjälp.
    Såg en hel del intressanta bilder bland dina här och den där Askungevagnen, var ju tjusig.
    Söka visum till Ryssland är ju verkligen en historia för sig, när vi skulle till Nordpolen så gick vårt fartyg ut i Murmansk och visa nödvändigt.
    Inte nog med att då vi hade köat utanför ryska ambassaden i 1,5 timme en kall regnig majdag, vi stod som näst på tur för att få bli insläpp. Då kommer vakten ut och säger: Nu stänger vi, ni får gå hem. Jaha….ja. Försöka övertala någon där var inte att tänka på och att förklara att det faktiskt var en halvtimme kvar var inte heller att tänka på.
    Bara att åka in nästa dag och då vara där en halvtimme innan de ens öppnade grindarna. Då gick det bra. Fast kvinnan som skulle behandla min ansökan var väldigt undrande över var jag skulle bo. Fanns ju inget hotell med i min ansökan.
    Till slut insåg hon att det var ett fartyg, men hur förklarar man att det faktiskt inte finns något hotell att checka in på vid Nordpolen.
    Nu ska jag ta ytterligare en titt och bläddra igenom dina bilder.

    Gilla

    • Har du bara varit några timmar i St Petersburg, då har du mycket kvar att upptäcka. Det är en sevärd stad och det är tråkigt att vi inte kom dit höstas, i augusti, när vi skulle ha startat vår tur med Transsibiriska där. Ja, ja, bara en i raden av inställda resor, suck. Måste le lite när jag läser om era visumproblem, vi är nog många som har förundrats över hur svårt det kan bli ibland…eller kunde, för efter c lär det väl knappast bli lättare?
      Ha det gott nu och ta vara på stunderna med släkten, vid julbrasan.
      Skickar även en liten cyberjulkram!🎅

      Gilla

  7. Näsan i det här huset har aldrig pekat mot S:t Petersburg, men jag inser att jag nog har missat något. Härligt när någon vågar erkänna att Eremitaget inte är något att falla helt platt för.
    Jag log stort när jag läste om den nyöppnade restaurangen. Vi var på en Grand opening av en restaurang någonstans i världen. Det var verkligen pompa och ståt. Den restaurangen var endast öppen på The Grand Opening Evening. Den har inte varit öppen sedan såvitt jag vet!
    Ja du i år sitter vi där vi sitter över jul och nyår. Jag är inte mycket för jul eller julmat. Jag har beställt en smörgåstårta modell liten med en massa skaldjur. Juldagens mat blir en saffranssoppa med torsk, lax och skaldjur. Lite roligt måste man ha i vår ensamhet!
    Jag önskar dig en fin jul trots läget och tack för alla fina bilder från staden i öster!

    Gilla

    • Så skönt att det finns andra som tar julen med ro. Hade hoppats på en avmattning (påtvingad) i år, men när man ser på trafiken, så verkar det nästan vara tvärt om…suck!
      DU, jag ler stort när jag läser dina ord! Vet du vad vi har planerat till juldagens middag?…jodå, fisksoppa med saffran, torskrygg, lax och räkor, samma som förra året!
      En fin och lugn jul önskas tillbaka och skål till fisksoppan🍾🥂.

      Gilla

Lämna en kommentar