De sanna resenärerna


De som reser från norr till söder två gånger per år, längre eller kortare beroende på art, men reser gör de och den som reser längst är Silvertärnan…en riktig Glob.

De är helt fascinerande, extrema långflyttare som de är. Vad sägs om en liten flytt från Arktis till södra ishavet (Antarktis) och kanske till och med en tripp runt A…det kallar jag att resa! Den resan brukar ta ca tre månader…enkel väg och däremellan skall dessa fantastiska flygekvilibrister föda upp nya kullar under ett par månader uppe i norr. Kan man annat än imponeras och bedåras?

De fåglar som alla förknippar mest med resande och flyttar är nog Tranorna (Grus Grus), de dansande fulsnygga och charmiga som varje år invaderar Trandansen vid Hornborgasjön. Har troget varit där varje år sen 90-talets början eftersom svärföräldrarna bor i Falköping…men i år och i fjol sket det sig pga andra resor. Nåja, jag sörjer inte så mycket, gamla bilder finns, men man kan alltid göra bättre och nästa år är vi där igen, hoppas jag.

När vi talar om resenärer, om flyttare, då måste jag bara nämna mina absoluta favoriter, de vita stolta, med gul näbb och rak hals…ja förstås…Sångsvanarna. De som var näst intill utrotade i mitten av 1900-talet pga DDT, PCB och även en viss jakt, det fanns bara sex häckande par kvar.

De var symbolen för norrländsk vildmark, ödemarksfågeln med sitt karaktäristiska klagande läte och sin vemodiga sång, som än idag gör mig näst intill tårögd. Nu är den vanlig, den ”konkurrerar” nästan ut Tranorna vid rastställena längs vägen upp till norr och de bästa häckningsplatserna…och lantbrukarna får sina marker nertrampade, framförallt på hösten. Ett av de största hoten idag är vindkraftverkens ”vingar” som skördar många offer, inte bara bland Svanar utan hos de flesta av de lite större flyttfåglarna.

Och så, sist men definitivt inte minst…Storspoven. Fågeln som alla uppe i norr förknippar med vårens ankomst, som med sitt klagande, vemodiga och även lite drillande läte, talar om att nu väntar barmark, sol, öppet vatten och barnafödande. De fanns här när jag var barn, vi har sett dem varje sommar när vi har varit uppe och nu sen vi flyttade upp följer vi deras häckning och barnens utveckling från första parkett.

Ibland kommer de lite för tidigt, de huttrar nere på isen och väntar in bättre tider. Vi har bevittnat parningen (hittar inte bilderna), uppfostringen av pappa spov, från små ulltottar till flygfärdiga och nu har de återigen börjat spana in årets häckningsplatser. Vi välkomnar er, ni riktiga resenärer, ni charmiga, fulsnygga och livsbejakande maskjägare!

Silvertärna, Trana, Sångsvan och Storspov…världsresenärer som är varandra evigt trogna. Har vi något att lära tro?

Kategorier:Okategoriserade

6 kommentarer

  1. Ja kära Gertievännen vilken fågelshow! Så glad jag blir över dina underbara bilder på tranan, sångsvan, storspoven inte minst silvertärnan! Mitt starkaste vårtecken i Kalix-Nyborg är nog tärnan som kommer direkt isen har gått! Ljuvlig att följa dess flykt och glittret i vattnet! Livsbejakande indeed! Idag blåser det från nordan och det arktiska vindarna känns ända hit! Tankeväckande texter som berikar och ställer viktiga frågor! Bamsekramar

    Gilla

    • Roligt om jag kan glädja dig lite mitt i garderobsbyggandet, hörde förresten att den var upprest, grattis! Här är det isvindar från norr och +2…och det spås snö i morgon, hua. Vi tog en tur förbi er idag, tomten är snöfri men isen ligger kvar. Varma kramar från norr!

      Gilla

  2. Ja, fåglarna är verkliga ”globetrotter” . Lika fascinerande att de hittar tillbaka varje år och det utan både yttre karta och GPS. Fantastiska bilder att njuta av. Tack för att du tar dig en titt i ditt arkiv då och då.
    Trandansen vid Hornborgarsjön minns jag från barndomen då jag varje vår fick följa med hit. Det vare sig jag ville eller inte. Är född i Mariestad och bodde fram till 1959 i den ”gusdförgätna hålan” Töreboda.
    Här i skärgården och i Ålands skärgård har jag nu mest tittat efter havsörn.Och ute på Fjäderholmarna finns en koloni men det är sällan man ser den där i närheten. Knölsvanar har vi i kanalen utanför hos oss men sångsvanar har jag nog inte sett. Storspov har jag sett men har nog inte tänkt så mycket på den. Kommer att göra det nu. Och visst har vi mycket att lära av fåglarna och på olika sätt.
    Ha det gott!

    Gilla

    • Havsörnen är också en art som har hämtat sig efter DDTåren och de har jag som gäster över taket ibland och även (tyvärr) nere vid stranden när de är på jakt efter sjöfågelungar. Jag såg dem många gånger även ute på Värmdö, där vi också hade besök av sångsvanar både vår och höst. Det finns en liten skogstjärn nära vårt dåvarande hem och den passade tydligen bra som rastställe. Är ingen fågelskådare, men jag fascineras av dem och njuter av skönheten och sången.

      Trevlig helg och vår!

      Gilla

  3. Även om jag gillar både Arktis och Antarktis så känns det lite skönt att inte vara född som silvertärna. Låter jobbigt med denna flygresa.
    Fast lite avis är jag på platsen du bor på, sångsvanarna är så vackra och så få här nere hos mig, ett år hittade jag visserligen ett häckande par på Värmdö men så svårfotograferade.

    Underbart fina bilder du visar.

    Gilla

    • Javisst är de vackra, sångsvanarna och det är underbart att höra deras sång under ljusa sommarnätter. En annan favorit är storspoven som vi har häckande vid vår tomt. Även jag träffade på sångsvanar då och då när vi bodde där nere, men då var de bara på genomresa.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: